Orban pozvao švedskog premijera na razgovor o članstvu u NATO-u

Zahtjev Švedske za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu ranije su zaustavile Mađarska i Turska. 

Orban: Poslao sam pozivnicu Kristerssonu da posjeti Mađarsku kako bi pregovarao o švedskom pristupanju NATO-u (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je da je pozvao švedskog premijera da posjeti Budimpeštu i pregovara o članstvu njegove države u NATO-u, zaustavljenom zbog Mađarske i Turske.

“Danas sam poslao pozivnicu premijeru Ulfu Kristerssonu da posjeti Mađarsku kako bi pregovarao o švedskom pristupanju NATO-u”, napisao je Orban na društvenoj mreži X.

Švedska i Finska su 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, napustile decenijama dugu politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Finska je u međuvremenu postala članica, ali su Švedsku na tom putu zaustavili Mađarska i Turska.

Tursko odobrenje zahtjeva Švedske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prigovara Stockholmu zbog navodne zaštite grupa koje Ankara smatra terorističkim, a Orban tvrdi da ne postoji prijetnja sigurnosti Švedske koja “neopravdano optužuje” mađarske vlasti za narušavanje demokratije.

“Švedska ne poduzima nikakve korake za jačanje povjerenja kako bi naš odnos postao odnos saveznika i prijatelja”, rekao je prošle sedmice na brifingu Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Ovaj odnos trenutno je pravno jedan od savezničkih, ali se ne može smatrati prijateljskim, stoga moram zaključiti da za Švedsku danas uopće nije prioritet brzo pridruživanje NATO-u”, dodao je tada.

Mađarski parlament, trenutno na zimskoj pauzi, nastavit će s radom sredinom februara.

Turski parlament trebao bi u utorak raspravljati o švedskom zahtjevu za prijem u NATO, rekao je izvor iz parlamenta u ponedjeljak.

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta odobrio je prošlog mjeseca švedski zahtjev, što je bio prvi korak u procesu ratifikacije.

Izvor: Agencije