Optužbe protiv Izraela zbog uništavanja i krađe antikviteta u Gazi

Izraelska organizacija ‘Emek Shave’, specijalizovana za arheološka nalazišta, saopćila je da je rat Tel Aviva protiv Gaze doveo do uništenja stotina arheoloških i istorijskih lokaliteta unutar Pojasa.

Gaza je jedan od drevnih svjetskih gradova prepunih baštine (Al Jazeera)

Izraelska organizacija za ljudska prava, aktivisti za ljudska prava, političari i profesionalni stručnjaci optužili su Izrael da sistematski uništava mnoga arheološka nalazišta u Gazi i da je neke od njih otuđio.

Izraelska organizacija ‘Emek Shaveh’, specijalizovana za arheološka nalazišta, saopćila je da je rat Tel Aviva protiv Gaze doveo do uništenja stotina arheoloških i istorijskih lokaliteta unutar Pojasa.

Organizacija je istakla da “Državi Izrael nije dozvoljeno da zaplijeni ni jedan komad antikviteta u Gazi, koji pripada narodu Gaze”.

Ovo je uslijedilo nakon što se društvenim mrežama proširio video na kojem se vide izraelski vojnici na arheološkom nalazištu u Gazi, u pratnji djelatnika Izraelske uprave za antikvitete.

Snimak koji je podijelio direktor Izraelske uprave za antikvitete, Eli Escusido, izazvao je bijes širom platformi, posebno nakon što je sam Escusido proslavio otkriće nekoliko antikviteta, a kasnije prikazao fotografiju tih antikviteta u Knessetu.

‘Posljednje akcije produžetak su zločina’

Mnogi političari, stručnjaci i aktivisti upozorili su da su ove akcije produžetak zločina genocida u Gazi, te su zahtijevali da se uvrste u dokaze tužbe Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Palestinska političarka Hanan Ashrawi je komentarisala: “Izrael ne samo da želi slomiti našu sadašnjost i uništiti budućnost, već pokušava izbrisati i našu prošlost. Namjerno je ciljao na lokalitete kulturne baštine u Gazi.”

“Ovo je još jedno kršenje Ženevske i Haške konvencije”, rekla je arheologinja Ayushi Nayak.

“Naša stručna tijela u arheologiji moraju govoriti i djelovati, i odvratno je što nismo uspjeli da se pozabavimo ovim pitanjem i podržimo svoju odgovornost prema kulturnom naslijeđu.”

Fotografije koje je izraelski zvaničnik podijelio više nisu bile dostupne na njegovom nalogu, ali se on vratio nekoliko sati kasnije i pokušao da se ispravi, rekavši da je riječ o pozivu vojske da pregleda skladište i podnese izvještaj vojsci, a antikviteti nisu premješteni sa svoje lokacije.

Vladin ured za medije u Gazi ranije je upozorio da je Izrael gađao i uništio više od 200 arheoloških lokaliteta, od ukupno 325 lokaliteta u Pojasu, u sklopu svog tekućeg rata u Pojasu od 7. oktobra prošle godine.

Gaza se smatra jednim od drevnih gradova svijeta, bogatog naslijeđa, jer je bila pod vlašću faraona, Grka, Rimljana, Bizantinaca, a potom i islamskom vlašću.

Izvor: Al Jazeera i agencije