Deseci žrtava ruskih raketnih udara na Kijev i Harkov

Nekoliko osoba je poginulo, dok je više od 50 ranjeno u posljednjim ruskim udarima na ukrajinske gradove.

Dim na nebu iznad Kijeva nakon ruskog raketnog napada (Reuters)

Najmanje tri osobe su poginule, a više od 50 ih je ranjeno u utorak ujutro, u posljednjim masovnim zračnim udarima Rusije na ukrajinske gradove, prenosi agencija Reuters pozivajući se na zvaničnike Ukrajine.

Na meti ranojutarnjeg raketnog napada uglavnom su bila dva najveća grada u državi, glavni grad Kijev i Harkov na istoku.

Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 35 ranjeno u Harkovu u udarima na stambene zgrade, navode iz policije, kao i regionalni guverner. Reuters navodi kako su izvještaji različiti o tačnom broju mrtvih i ranjenih.

Spasioci još uvijek kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov lokalnoj televiziji.

Tri okruga Kijeva na udaru

Kijevski gradski zvaničnici rekli su kako je najmanje 18 osoba ranjeno nakon napada na tri okruga, dodajući da je nekoliko stanova zahvatilo požar u napadu. Također su provjeravali izvještaje o jednom smrtnom slučaju.

“Eksplozije u gradu! Detalji kasnije. Ne napuštajte skloništa”, napisao je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

(Al Jazeera)

Sergej Popko, šef vojne administracije regije saopćio je da su sistemi protivzračne odbrane angažirani na odbijanju ruskog raketnog napada.

Popko je naveo da je kao posljedica napada zapaljeno nekoliko automobila u kijevskom okrugu Svjatošin, zapadno od centra glavnog grada, prenosi Reuters.

Reutersovi očevici naveli su kako su čuli nekoliko valova eksplozija u Kijevu i u okolini te da su vidjeli zapaljene krhotine kako padaju s neba.

“Jake eksplozije, naša kuća… se tresla”, napisala je zastupnica Irina Gerašenko na Telegramu.

Jedna je osoba također ubijena u jugoistočnom gradu Pavlohradu, rekao je regionalni guverner.

Uništen 21 projektil

Ukrajinske zračne snage saopćile su da je vojska uništila 21 od 41 projektila različitih tipova koje je lansirala Rusija.

„Svijet mora shvatiti da se ovaj teror može zaustaviti samo silom”, napisao je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak na Telegramu.

Zvaničnici u sjevernoj regiji Sumi također su rekli da je kritična infrastruktura oštećena u raketnom napadu na grad Šostka.

Rusija, koja nije odmah komentirala napad, vrši svakodnevne zračne napade na gradove i civilnu infrastrukturu daleko iza prve linije fronta svoje gotovo dvogodišnje invazije na Ukrajinu.

Moskva je u nedjelju optužila Kijev za granatiranje istočnog ukrajinskog grada Donjecka koji je okupirala Rusija, ubivši 27 ljudi. Ukrajinske snage su rekle da Rusija snosi odgovornost za napad.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada