NATO kupuje artiljerijske projektile od 155 mm za 1,1 milijardu eura

‘Rat u Ukrajini postao je bitka municije’, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon ceremonije potpisivanja u sjedištu saveza u Briselu.

Alijansa je sklopila dogovor u ime nekoliko saveznika koji će ili proslijediti granate Ukrajini ili ih koristiti za popunjavanje vlastitih skladišta (Real Madrid C.F. / YouTube)

Sjevernoatlanska alijansa (NATO) potpisala je ugovor vrijedan 1,1 milijardu eura za artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, saopćio je savez u utorak, prenosi agencija Reuters i dodaje kako će se dio navedenih granata isporučiti Ukrajini nakon pritužbi da nedostatak municije koči njene ratne napore uslijed ruske invazije.

“Rat u Ukrajini postao je bitka municije”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon ceremonije potpisivanja u sjedištu saveza u Briselu.

Dodaje se kako je Alijansa sklopila dogovor u ime nekoliko saveznika koji će ili proslijediti granate Ukrajini ili ih koristiti za popunjavanje vlastitih skladišta čije su zalihe iscrpljene.

Prve isporuke krajem 2025.

Reuters navodi kako kupovina na veliko osigurava niže cijene.

Ugovorom će se vjerovatno kupiti približno 220.000 komada artiljerijske municije, a prve isporuke očekuju se krajem 2025. godine, rekao je zvaničnik NATO-a za Reuters.

Prema izvoru iz industrije, projektile će isporučiti francuski proizvođač oružja Nexter i njemački Junghans.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada