Izraelski vojnik se ismijava razaranju Gaze, kuca na vrata srušene kuće

Oren Lazar je ranije objavio nekoliko videosnimaka koji prikazuju kako ruši zgrade i kuće buldožerom i time se hvali od početka rata u Pojasu Gaze.

Novi snimci izraelskih vojnika koji se rugaju razaranju u Gazi (Društvene mreže)

Videosnimak koji je kružio društvenim mrežama prikazuje izraelske vojnike kako se ismijavaju zbog razaranja koja su počinili u Pojasu Gaze u proteklih 107 dana, od kako je počeo izraelski rat u Pojasu.

Na videosnimku, koji je u nedelju na svom TikTok profilu objavio izraelski vojnik Oren Lazar, može se vidjeti ironična scena koju su snimili Lazar i njegovi saborci, gdje Lazar kuca na vrata srušene kuće i pita: „Ima li koga unutra“, a zatim otključava vrata i kaže: „Nema nikoga“.

Oren Lazar je ranije objavio nekoliko videosnimaka koji prikazuju kako ruši zgrade i kuće buldožerom i time se hvali od početka rata u Pojasu Gaze.

Ista scena je snimljena u decembru, kada su se na društevenim mrežama širile žestoke reakcije zbog objavljenog videosnimka izraelskih vojnika kako se ismijavaju ispred palestinske kuće u Pojasu Gaze, čiji domaćini su vjerovatno ubijeni ili protjerani. Na snimku jedan vojnik govori drugom: „Niko ne otvara. Čudno. Izgleda da u kući nema nikoga.“

Uništavanje prodavnice igračaka

Videosnimak od 9. decembra 2023. prikazuje izraelskog vojnika kako se ismijava sa Palestincima dok uništava prodavnicu dječijih igračaka u kampu Jabalia u Pojasu Gaze.

Također je objavljen i videosnimak koji prikazuje izraelske vojnike kako snimaju sarkastične scene dok preturaju po stvarima unutar nekoliko palestinskih kuća u Pojasu Gaze.

Također su snimljena i videa u kojima se vrijeđaju religijski principi i sveta mjesta, poput džamija. Tako se na jednom videosnimku koji je kružio na izraelskim web-stranicama može vidjeti kako jedan broj okupatorskih vojnika drži propovijed iz Tore u džamiji, a na videu se vide teško oštećeni zidovi džamije usljed bombardovanja.

Na društvenim mrežama se proširio i video na kojem izraelski vojnici recitiraju odlomke iz Talmuda povodom Hanuke preko ozvučenja jedne od džamija u Jeninu, nakon što su upali u ovaj kamp na Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije