Izraelski vojni izvještaj: Nismo uspjeli riješiti pitanje Hamasovih tunela

Izraelska vojska smanjuje broj svojih snaga u Gazi i veoma dobro zna da postoje mnogi tuneli na koje se nije obratila pažnja, piše Anshel Pfeffer u izvještaju za Haaretz.

'Haaretz': Izraelska vojska će jednog dana morati priznati da uništavanje tunela nikada nije bio realan cilj (Reuters)

Izvještaj izraelskog lista Haaretz otkriva da je procjena, koja još uvijek nije objavljena u javnosti, došla do zaključka da izraelska vojska neće moći uništiti sve tunele Islamskog pokreta otpora Hamas i Islamskog džihada u Gazi, a možda neće moći uništiti ni većinu njih.

List je objavio da je procjena dostavljena svim vojnim činovima u izraelskoj vojsci, počevši od generala, koji pokušavaju isplanirati 2024, koju nazivaju “godinom rata”. Dostavljena je i komandantima brigada i bataljona koji provode čitave sedmice na terenu kako bi uništili samo jedan dio mreže tunela, kao i inženjeriji koja je sada počela napuštati Pojas Gaze s pomiješanim osjećajima nakon više od tri mjeseca rata.

Iako su izveli nezapamćen broj operacija uništavanja tunela, svjesni su da postoji mnogo tunela do kojih nisu uspjeli doći, navodi se u izvještaju poznatog dopisnika izraelskog lista Haaretz Anshela Pfeffera. Izraelska vojska smanjuje broj svojih snaga u Gazi i veoma dobro zna da postoje mnogi tuneli na koje se nije obratila pažnja.

Stara priča

Međutim, Pfeiffer smatra da neposvećivanje dovoljno pažnje ovom pitanju ne treba predstavljati iznenađenje za bilo koga. Tvrdi da je jedan broj tih tunela ispod Pojasa Gaze postojao i prije osnivanja Hamasa.

Kaže kako su razne palestinske grupe koristile tunele otkako je započela izraelska okupacija Gaze, nakon rata 1967. godine, s tim da je do prve operacije kopanja došlo početkom 1980-ih.

Dodao je da su stotine tunela puštene u upotrebu tokom prvih godina opsade koju je Izrael nametnuo nakon, kako je rekao, “Hamasovog preuzimanja vlasti” 2007. godine. Neki od tih tunela su bili dovoljno široki da kroz njih prođu automobili koji su se prodavali u Gazi.

Prilikom posjete egipatskom gradu Rafah, gdje je obavljao novinarski zadatak 2005. godine, Pfeiffer kaže da je mogao vidjeti tunele “izgrađene unutar vila i zatvorenih kompleksa koji se prostiru u neformalnim područjima s obje strane granice”.

Prema Haaretzu, prvo rješenje koje je izraelska vojska ponudila za tunele na granici Rafah bilo je rušenje stotina palestinskih domova i uspostavljanja kontrole nad graničnim koridorom Philadelphia koji se proteže između Egipta i Pojasa Gaze.

Utrka u naoružavanju

Autor izvještaja smatra da je koridor Philadelphia više od dvije decenije svjedočio podzemnoj utrci u naoružanju između Izraela i Palestinaca, zbog čega su tuneli postajali dublji i duži.

Izrael je pokušao razviti nove metode za lociranje tunela i njihovo uništavanje. U početku je koristio civilnu opremu za bušenje i konvencionalne eksplozive, a zatim naprednije senzore. Također je osnovao i prve vojne timove specijalizirane za podzemne tunele.

Međutim, Palestinci su obično bili korak ispred, navodi se u Haaretzovom izvještaju; što se potvrdilo početkom 2000-ih kada su počeli koristiti tunele kao bi  dizali u zrak položaje i vozila izraelske vojske.

Pfeiffer je objasnio da se, nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine, izraelska vojska okrenula zračnim napadima na tunele koji su prelazili granicu, naglasivši da svi dokazi potvrđuju – u što nema nikakve sumnje – da vojska nije uspjela riješiti pitanje tih tunela.

Umjesto da uništi sve tunele, izraelska vojska sada govori da će “onemogućiti” Hamasu da ih u budućnosti koristi u vojne svrhe, ali da niko nema jasnu ideju kako će to učiniti, zaključuje se u izvještaju Haaretza.

List također navodi da će izraelski sigurnosni establišment jednog dana biti prisiljen priznati da uništavanje mreže tunela nikada nije bio realan cilj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada