Izrael tvrdi da se bori iznad i ispod zemlje u Khan Younisu

Pedeset dana nakon početka kopnene invazije, izraelska vozila stižu u zapadni dio Khan Younisa u blizinu bolnice Al-Amal i bolnice Nasser.

Izraelski vojnici pred Pojasom Gaze (AFP)

Izraelska vojska nastoji da pooštri kontrolu nad Khan Younisom na jugu Pojasa Gaze jer ga smatra najvažnijim vojnim centrom palestinskog otpora, ali priznaje da je iznenađena žestokim otporom.

Dok izraelski tenkovi okružuju bolnicu Crvenog polumjeseca Al-Amal u zapadnom dijelu Khan Younisa, okupatorske snage pokušavaju napredovati iz južnih područja guvernorata do njegovih krajnjih zapadnih područja.

Tok kopnene operacije

Prema prilogu emitovanom na kanalu Al Jazeera, tok izraelske kopnene operacije u Khan Younisu bio je sljedeći: 5. decembra, izraelska vojska je započela kopnenu invaziju na Khan Younis upadom izraelskih tenkova iz kampa Kissufim koji se nalazi u blizini grada Al-Qarare na sjeveroistoku Khan Younisa, čemu je prethodilo intenzivno bombardovanje područja istočno od Al-Qarare.

Nakon što su izraelske snage završile svoju rutu od Kissufima do Al-Qarare i stigle​​ do kontrolnog punkta Al-Matahin u ulici Salah al-Din, nastavile su upad kroz otvorene poljoprivredne površine sve dok nisu stigle do ulice Al-Rashid na obali mora. Tako su izraelska vozila potpuno odvojila sjeverni dio Khan Younisa od njegovog centralnog dijela.

Pedeset dana nakon početka kopnene invazije, izraelska vozila stižu u zapadni dio Khan Younisa u blizinu bolnice Al-Amal i bolnice Nasser.

Odvajanje Khan Younisa od Rafaha

Što se tiče istočnog dijela, sukobi i artiljerijsko granatiranje nisu prestajali skoro dva mjeseca. Bani Suhaila je bila druga tačka kopnenog upada. Izraelska vozila su ka njoj krenula iz područja Al-Fukhkhari i to pod jakim vatrenim zaklonom.

Spaljujući sve pred sobom, stigla su do Bani Suhaile na istoku Khan Younisa. Izraelske snage su prodrle i iz pravca grada Abasan al-Jadida i uspjele da potpuno odvoje istočni dio Khan Younisa od zapadnog dijela guvernorata.

Nakon što su odvojile Khan Younis od centralnog dijela Pojasa Gaze i izolovale njegov istočni dio, izraelske snage krenule su ka potpunom odvajanju Khan Younisa od Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska kaže da se u Khan Younisu bori iznad i ispod zemlje, ali izgleda da je iznenađena žestinom otpora na ovom frontu.

Na to ukazuju riječi načelnika Generalštaba IDF-a Herzija Halevyja, koji je rekao da se bore protiv neprijatelja koji se na veoma organizovan način dugo pripremao za odbranu te da se borbe vode na veoma komplikovanom geografskom području.

Izvor: Al Jazeera