Yedioth Ahronoth: Hezbollahove taktike zbunile komandu izraelske vojske

Vojni dopisnik Yedioth Ahronotha u svojoj analizi spominje razlike u taktikama koje je izraelska vojska koristila u prošlosti i sadašnjosti, kao mjerama predostrožnosti na sjeveru.

Hezbollah je objavio da je izveo nekoliko napada na izraelske vojne položaje na libanskoj granici (Al Jazeera)

Yossi Yehoshua, vojni dopisnik lista Yedioth Ahronoth, rekao je da je prijetnja koju predstavlja libanski Hezbollah promijenila situaciju u Galileji u sjevernom Izraelu. Nekadašnje sigurno područje u kojem se moglo uživati u planinskom zraku pretvorilo se u vojnu oblast punu tenkova, vojnika i visokih oficira, koji imaju različita mišljenja o tome kako vratiti život u normalu na tom području.

Dopisnik izraelskog lista u svom analitičkom članku navodi da u svakom operativnom centru u sastavu Sjeverne komande izraelske vojske postoji natpis koji rezimira misiju, a to je “Zaštita sjevernih zajednica”. Ovaj natpis se može vidjeti u svim stambenim područjima, doseljeničkim naseljima i vojnim lokacijama koje su nedavno uspostavljene.

Prema Yehoshui, postalo je jasno da se ovaj natpis sprovodi u praksi, ali da on ukazuje i na “tužnu” stvarnost. Visoki oficir izraelske vojske, čije ime izraelski list nije naveo, kaže da je posvećen izvršavanju tog zadatka i zaštiti tog područja, “ali da nema stanovnika, pa se čovjek pita koja je svrha” prisustva snaga u toj oblasti.

Bolna istina

Bolna istina je ₋ dodaje vojni analitičar ₋ da Galileja više ne liči na prosperitetnu regiju kakva je nekada bila, već na ratom razorenu regiju u kojoj se ne može sa sigurnošću tvrditi ko ima stvarnu kontrolu.

Dopisnik nastavlja da trenutni uslovi na tom području podsjećaju na dane borbi u južnom Libanu 1990-ih, kada je izraelska vojska izvodila manevre na stražnjoj padini u oblasti Safeda. Vojnici su poduzimali neophodne mjere predostrožnosti da smanje rizik od napada protivtenkovskih raketa Hezbollaha, koje su navodno bile usmjerena ”samo” na vojne ciljeve.

Ali ovakav pristup u rješavanju pitanja Hezbollahovih napada više ne garantira sigurnost izraelskih vojnika, što su pokazali i nedavni događaji, prema članku u Yedioth Ahronothu. List spominje da to više ne funkcionira tako i da su to svojim životima prošle sedmice platili Barak Ayalon i njegova majka Mira iz Kfar Yuvala, što je bolan podsjetnik neefikasnosti ove strategije.

Dopisnik je istakao da izraelska vojska nije odgovorila na ubistvo Ayalona i njegove majke, niti je pokrenula snažan napad kako bi stavila do znanja da su prekoračene crvene linije. On smatra da je ova suzdržanost još jedan pokazatelj erozije snage odvraćanja, koja je već pretrpjela ozbiljnu štetu kada je palestinski Islamski pokret otpora (Hamas) napao Izrael 7. oktobra prošle godine.

Razlike

Dopisnik u svojoj analizi spominje razlike u taktikama koje je izraelska vojska koristila u prošlosti i sadašnjosti, kao mjerama predostrožnosti na sjeveru koji graniči s Libanom.

U prošlosti je vojska izdavala jasna naređenja vozačima na području Safeda da ugase farove na vozilima. Ovo područje privlači brojne turiste koji žele uživati u atmosferi ovog kraja. Ove vojne naredbe se izdaju na području između dva poznata vinograda. Kada se konvoj zaustavi pored puta, vojska se pobrine da se izabere tajna i skrivena lokacija.

Od vozača se tražilo da nose zaštitne prsluke i kacige, da zalijepe crnu traku preko farova automobila i koriste uređaje za noćno osmatranje. Treba napomenuti da su se ove situacije događale prije ere mobilnih telefona koje nije trebalo isključiti.

Postoji još jedna uočljiva razlika, kaže Yehoshua: ranije su sve ove procedure bile neophodne prije ulaska u Liban.

Danas se ove mjere provode prije ulaska na teritorije pod kontrolom Izraela, koje se, prema analitičkom članku, nazivaju novom sigurnosnom zonom.

Yehoshua je rekao osjeća tugu kada vidi da su tenkovi i vojni džipovi zamijenili terenska vozila s turistima, dok su u dolinama uspostavljeni utvrđeni položaji za vojnike, u skladu s uputama koje je izdao komandant divizije Galileja, brigadni general Shay Klapper.

Noćna mora

Dopisnik izraelskog lista dodaje da je Klapper duboko svjestan, kako je to nazvao, “noćne more” moguće invazije Hezbollahove “vojne jedinice Radwan”. Prema Yehoshuinim riječima, iako je vojska uložila napore da ovu veliku prijetnju odgurne nekoliko kilometara dalje, to svakako nije dovoljno da smiri njene strahove.

Dana 7. oktobra 2023. u osam sati ujutro Klapper je brzo krenuo u akciju, proglasio ratno stanje i mobilizirao sve rezervne snage za vanredne situacije.

Plašio se da će Hezbollah biti partner u Hamasovom planu i da će provesti sličnu strategiju djelovanja na sjeveru Izraela, navodi vojni analitičar u svom članku, u kojem opisuje libansku organizaciju kao dosta spremniju, vještiju i smrtonosniju u odnosu na Hamas.

Autor dodaje da izvještaji iz Libana ukazuju da nema napretka u pregovorima o uklanjanju Hezbollaha s granice s Izraelom.

Yehoshua kaže da mudrost “nalaže da se ne upuštamo u neopravdane rizike.” Iako se Hezbollah možda fizički povukao na granici, njegova odlučnost je i dalje čvrsta i nepokolebljiva, što se jasno vidi i u saopćenju ove organizacije da će nastaviti borbu sve dok se rat u Pojasu Gaze ne zaustavi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada