Američki regulator traži provjeru starijih Boeingovih aviona

Vlasti su pokrenule istragu nakon ispadanja vrata sa aviona 737 MAX 9 usred leta, te tvrde da su ista vrata korištena i na starijim avionima.

Boeing navodi da je kompanijama širom svijeta isporučio 505 aviona 737-900ER (Reuters)

Američki regulator zatražio je od avionskih prevoznika da temeljno pregledaju rezervna vrata na starijim verzijama Boeinga 737 nakon prinudnog slijetanja i povlačenja iz saobraćaja Boeingovog modela 737 MAX 9 zbog problema sa rezervnim vratima.

Savezna uprava za avijaciju (FAA) preporučila je da prevoznici provjere rezervna vrata za hitnu evakuaciju na avionima 737-900ER budući da je Boeing koristio taj model i na novijem 737 MAX-u 9, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Vlasti su pokrenule istragu nakon ispadanja vrata sa aviona 737 MAX 9 usred leta Alaska Airlinesa, prisilivši posadu na povratak na aerodrom u Portlandu, sa kojeg je poletio.

Niko od 177 ljudi nije povrijeđen.

Odluku o prizemljenju usvojili drugi regulatori

FAA je prizemljio avione MAX 9, a odluku su usvojili i drugi regulatori, uključujući evropsku EASA-u, povukavši iz saobraćaja oko 170 aviona širom svijeta.

Stariji 737-900ER nije dio Boeingove MAX linije aviona, ali ima ugrađena rezervna vrata za evakuaciju koja se koriste ako prevoznik želi povećati broj sjedišta.

Boeing navodi da je kompanijama širom svijeta isporučio 505 zrakoplova 737-900ER, a najviše ih imaju američki Alaska Airlines i United Airlines.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada