Al-Duwairi: Koridor Philadelphia ključan za izraelski cilj raseljavanja Palestinaca

Vojni stručnjak smatra da Izrael operacijama koje provodi želi samo prisilno, dobrovoljno ili na bilo koji način raseljavanje stanovništva.

(AFP)

Vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da Izrael trenutno vodi bitku u nekoliko područja Pojasa Gaze, ističući da je glavni cilj ovih operacija raseljavanje stanovništva, a ne spašavanje talaca ili eliminacija otpora.

Al-Duwairi je rekao da je bitka na jugu počela sa pet brigada izraelskih snaga i stigla do osam kako bi došle do Khan Younisa i izolovale ga, ali nisu uspjele postići taj cilj.

Izrael pati od obavještajnog neuspjeha još od prije 7. oktobra, pa ne može ostvariti deklarisane ratne ciljeve jer ne zna ni lokaciju vođa Islamskog pokreta otpora Hamas ni lokaciju talaca, objasnio je stručnjak.

Smatra da izraelska ratna vlada nije ozbiljna spram cilja spašavanja talaca jer je pregovorima postignut povratak oko stotinu njih u toku samo jedne sedmice, a za 110 dana rata nije spasila niti jednog od njih.

Raseljavanje stanovništva

Zaključio je da Izrael ovim operacijama želi samo prisilno, dobrovoljno ili na bilo koji način raseljavanje stanovništva.

Sjedinjene Američke Države izjavljuju da se protive raseljavanju, ali ne vrše nikakav stvarni pritisak da zaustave ovaj plan.

Al-Duwairi je svoju tvrdnju zasnovao na izraelskom bombardovanju nekoliko škola koje su pripadale Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), nakon što je ljudima rečeno da idu u njih kao na sigurna mjesta, a poslije su ih iz tih škola protjerali na jug.

Zaključio je da će konačnu riječ u vezi s raseljavanjem imati koridor Philadelphia na egipatskoj granici.

Izvor: Al Jazeera