Tajvan: Primjećeno još šest kineskih balona, jedan preletio otok

Svi su baloni krenuli prema istoku prije nego što su nestali, dodaje se.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija, uprkos oštrim protivljenjima Vlade u Taipeiju (Reuters)

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je u nedjelju otkrilo još šest kineskih balona koji su letjeli iznad Tajvanskog moreuza, od kojih je jedan preletio otok, što je najnoviji takav slučaj u nizu u posljednjih mjesec i po, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Navedeno ministarstvo je ranije ovog mjeseca, u oštro formuliranoj izjavi, optužilo Kinu za ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa balonima i vođenje psihološkog rata protiv Tajvanaca, nekoliko dana prije izbora u Tajvanu 13. januara.

Kinesko Ministarstvo odbrane, koje je prošli mjesec odbilo komentirati balone, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija, uprkos oštrim protivljenjima Vlade u Taipeiju.

Mogućnost da Kina koristi balone za špijuniranje postala je globalno pitanje prošlog februara kada su Sjedinjene Američke Države oborile, kako su rekli, kineski balon za nadzor. Kina je rekla da je balon bio civilna letjelica koja je slučajno zalutala.

Pitanje centralne crte moreuza

U posljednjem incidentu, koji je tajvansko Ministarstvo otkrilo u ponedjeljak u svom dnevnom izvještaju o kineskim vojnim aktivnostima u posljednja 24 sata, rečeno je da je šest balona u nedjelju preletjelo osjetljivu centralnu liniju moreuza.

Međutim, samo je jedan prešao tajvanski otok, na njegovom južnom vrhu, prema karti koju je objavilo ministarstvo koje je dodalo kako je ostalih pet balona odletjelo na sjever Tajvana, ali nisu preletjeli kopno.

Svi su baloni krenuli prema istoku prije nego što su nestali, dodaje se.

Centralna crta Tajvanskog moreuza prije je služila kao neslužbena granica između Tajvana i Kine, ali kineski borbeni avioni, dronovi, a sada i baloni redovno lete preko nje.

Kina kaže da ne priznaje postojanje centralne crte, dodaju agencije.

Izvor: Agencije