DeSantis odustao od predsjedničke utrke, podržao Trumpa

DeSantisa se smatralo jednim od najvažnijih kandidata za republikansku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog svog borbenog stila i duboko konzervativnih stavova.

Ron De Santis
Podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju (Reuters)

Američki predsjednički kandidat Ron DeSantis, koji se nekad smatrao najboljom opcijom republikanaca protiv Donalda Trumpa, odustao je od predsjedničke utrke u nedjelju, što ukazuje da bivši predsjednik na stranku i dalje ima ogroman utjecaj, piše Reuters, prenosi Hina.

DeSantis (45) je podržao Trumpa u videu objavljenom na društvenoj mreži X.

DeSantisa se smatralo jednim od najvažnijih kandidata za republikansku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog svog borbenog stila i duboko konzervativnih stavova. Početkom 2023. u nekoliko anketa vodio je ispred Trumpa.

Ali podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju, zbog grešaka u strategiji kampanje, nemogućnosti povezivanja s glasačima i Trumpovog stiska na većinu stranačke baze.

Kraj DeSantisove kandidature znači da je bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley sada posljednja republikanka u utrci koja ima šansu, iako ne baš veliku, preotimanja Trumpove nominacije. Pobjednik republikanskih predizbora suprotstavit će se Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu, na izborima u novembru.

Haley omiljena među umjerenim republikancima

Više od 70 posto republikanaca radije bira Trumpa, prema većini anketa. To je dovelo DeSantisa u poziciju u kojoj se morao obraćati glasačima koji se dive Trumpu, kao i onima koji ga strastveno mrze.

DeSantis nije uspio ni u jednom. Nikad nije imponirao većini Trumpovih pristalica zato što je bivši predsjednik bolja opcija, dok će republikanci koji ne žele glasati za bivšeg predsjednika podijeliti svoje glasove na više različitih kandidata, piše Reuters.

Kako se borba konsoliduje, ispostavlja se da je Haley omiljena među umjerenim republikancima. Kad god bi DeSantis izrazio drugačiji politički stav od Trumpa, bilo je to gotovo uvijek da zauzme konzervativniju poziciju.

Potpisao je u aprilu zabranu pobačaja nakon šest sedmica, što je na kraju prihvatio u kampanji, uprkos tome što je ta odluka smetala nekim donatorima i umjerenim republikancima.

Izvor: Agencije