Poljski predsjednik kritizira EU zbog blokiranja sredstava

Nemam dilema o razlogu za blokiranje novca Evropske komisije iz Nacionalnog plana oporavka, jer je to čisto politička akcija usmjerena protiv prethodne poljske vlasti, rekao je Duda.

Poljski predsjednik Andrzej Duda smatra da je na djelu 'pokušaj da se Poljska natjera na promjenu vlasti' (EPA)

Poljski predsjednik Andrzej Duda kritizirao je Evropsku komisiju zbog blokiranja sredstava iz fondova EU, jer je to, kako je rekao “pokušaj da se Poljska prisili na promjenu” vlade te je dodao da je otvoren za pregovore u pogledu promjena u pravosudnom sistemu.

Posljednji saziv poljske vlade, na čelu s nacionalističkom strankom Pravo i pravda (PiS), bio je upleten u spor s Evropskom unijom u pogledu pravosudne reforme i vladavine prava, što je rezultiralo zamrzavanjem milijardi eura iz EU fondova za Poljsku, prenosi Hina.

Nova proevropski orijentirana poljska vlada obećala je da će ponovno omogućiti pristup zemlje novcu tako što će vratiti vladavinu prava, no suočena je s otporom pristalica i saveznika bivše vladajuće stranke, među kojima su predsjednik Andrzej Duda i neke visokopozicionirane sudije.

“Nemam dilema u pogledu razloga za blokiranje novca Evropske komisije iz Nacionalnog plana oporavka, jer je to čisto politička akcija usmjerena protiv prethodne poljske vlasti”, rekao je Duda. “Pokušaj je to da se Poljska natjera na promjenu vlasti. Tako samo to shvatio, a aktualni događaji to samo potvrđuju”.

Okončana osmogodišnja vladavina PiS-a

Duda je kazao i da je otvoren za pregovore i prijedloge o brojnim promjenama u poljskom pravosudnom sistemu, no neće dopustiti provjere sudija imenovanih za vrijeme njegova mandata.

Izbori održani 15. oktobra okončali su osmogodišnju vladavinu PiS-a, a nova vlada na čelu s bivšim predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom obećala je da će ponovno omogućiti pristup fondovima EU-a.

U decembru je Evropska komisija objavila da će prebaciti pet milijardi eura Varšavi iz udjela Poljske od 60 milijardi eura koje je blok namijenio oporavku nakon Covida 19.

U međuvremenu je poljska ministrica za fondove i regionalne politike Katarzyna Pelczynska-Nalecz za privatnu televiziju TVN24 rekla da je Poljska ispunila uvjete za podnošenje dokumenata koji su ključni da bi se dobio pristup Strukturnim fondovima EU-a.

Niko iz Evropske komisije nije bio dostupan za komentar.

Izvor: Agencije