Pakistan i Iran dogovorili da vrate ambasadore

Najavljeno je i da će iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian 29. januara posjetiti Pakistan na poziv kolege Jalila Abbasa Jilanija.

Pakistanske vlasti saopćile su prošle sedmice da je vojska te države izvela precizne napade na teroristička skrovišta u susjednoj iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan (Reuters)

Pakistan i Iran složili su se da vrate svoje ambasadore na njihova mjesta, što odražava otopljenje u zategnutim odnosima nakon međusobne razmjene raketnih napada prošle sedmice, javlja agencija Anadolija.

“Nakon telefonskog razgovora između ministara vanjskih poslova Pakistana i Islamske Republike Iran, obostrano je dogovoreno da se ambasadori obje zemlje mogu vratiti na svoja mjesta do 26. januara 2024. godine”, navodi se u saopćenju koje je u ponedjeljak objavilo pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Najavljeno je i da će iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian 29. januara posjetiti Pakistan na poziv kolege Jalila Abbasa Jilanija.

Prekogranični napadi

Pakistanske vlasti saopćile su prošle sedmice da je vojska te države izvela precizne napade na “teroristička skrovišta” u susjednoj iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan.

Dva dana ranije, iranske snage su izvele napad na pakistansku provinciju Baluchistan, tvrdeći da su meta napada bili položaji grupe Jaish al-Adl.

Vlada Pakistana objavila je u petak da je odlučila okončati napade, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada