Oluja Isha pogodila Veliku Britaniju i Irsku

Isha je deveta oluja od septembra prošle godine, a nakon nje meteorolozi najavljuju oluju Jocelyn koja će u utorak i srijedu u područje Irske i Velike Britanije donijeti obilnu kišu i jake vjetrove.

Vatrogasac uklanja srušeno drvo sa automobila tokom oluje Isha u Linlithgowu, Britanija, 22. januara 2024. (REUTERS/Lesley Martin)

Prolazak oluje Ishe rezultirao je smrću dvije osobe na cestama Velike Britanije gdje su desetine hiljada domova i u ponedjeljak bili bez opskrbe električnom energijom, a slična je situacija i u Irskoj.

U Sjevernoj Irskoj je u nedjelju navečer u sličnoj nesreći smrtno stradao 60-godišnji vozač, objavila je policija.

U Velikoj Britaniji u ponedjeljak u podne bez električne energije je ukupno bilo 46.500 potrošača, javlja AFP, a prenosi Hina.

U Irskoj je u podne bez struje još bilo više od 155.000 domova i firmi, objavila je kompanija za opskrbu električnom energijom.

Oko 150 letova ili 25 posto zračnog saobraćaja otkazano je u nedjelju sa aerodroma u Dublinu, ali zračne linije ponovno su uspostavljene u ponedjeljak ujutro.

U Škotskoj vjetrovi do 160 kilometara na sat

Škotska je bila najpogođenija brzim vjetrovima, a izdano je crveno upozorenje. U ponedjeljak ujutro zbog rušenja drveća na pruge i poplava nisu saobraćali vozovi. Širom Škotske zatvorene su škole.

Škotska policija u ponedjeljak je pozvala svjedoke zbog informacija o pogibiji 84-godišnjeg vozača čiji je automobil udario u srušeno stablo nedaleko od Edinburgha. Desetine letova iz Edinburgha i Glasgowa također su otkazani. Oluja je utjecala i na dio vozova na jugu Engleske, uključujući poveznicu između Londona i zračne luke Gatwick.

S druge strane Sjevernog mora amsterdamski aerodrom Schiphol u nedjelju je preventivno otkazala desetke letova zakazane za ponedjeljak zbog snažnih vjetrova koji se očekuju u Nizozemskoj. Stotinu letova otkazano je u nedjelju i iz Dublina.

Prema podacima britanske meteorološke službe, Met Officea, na sjeveroistoku Engleske zabilježeni su vjetrovi koji su puhali brzinom i do 160 km/h.

Isha je deveta oluja od septembra prošle godine, a nakon nje meteorolozi najavljuju oluju Jocelyn koja će u utorak i srijedu u područje Irske i Velike Britanije donijeti obilnu kišu i jake vjetrove.

Izvor: Agencije