Le Figaro: Biden je Izraelu dao sve, a Netanyahu čeka Trumpa

Dok izraelski rat u Pojasu Gaze ulazi u četvrti mjesec i broj mrtvih se povećava do zapanjujuće cifre, politička cijena Bidenove bezuvjetne podrške se nastavlja, piše Le Figaro.

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Francuski list Le Figaro objavio je da zbog masovne vojne i diplomatske podrške Izraelu američki predsjednik Joe Biden dolazi u sve osjetljiviji položaj na lokalnom i međunarodnom nivou, što bi moglo utjecati na njegovu političku budućnost.

Novinar Adrien Jaulmes u svom članku piše da, dok izraelski rat u Pojasu Gaze ulazi u četvrti mjesec i broj mrtvih se povećava do zapanjujuće cifre, politička cijena Bidenove bezuvjetne podrške se nastavlja.

Na diplomatskom planu, piše novinar, Sjedinjene Američke Države postaju sve izolovanije jer i dalje prijeti opasnost od širenja sukoba na sve dijelove regiona. Na unutrašnjem planu, Biden se suočava s kritikama unutar svoje stranke jer ulazi u tešku predizbornu kampanju kako bi osvojio drugi mandat.

Prema članku u Le Figaru, Joe Biden i njegova administracija suočavaju se sa sve većim poteškoćama u prikrivanju frustracije zbog izraelske vlade Benjamina Netanyahua, pogotovo jer su Sjedinjene Američke Države usko povezane s posljedicama rata, a svjesne su da imaju malo načina da utječu na njegov tok ili kraj.

Zahlađuju odnosi

Pozivi da se uzme u obzir zabrinutost Amerike, koji su u nekoliko navrata upućivani izraelskim vlastima od strane Bidena i njegovog državnog sekretara Anthony Blinkena, nisu imali nikakvog efekta.

Novinar Jaulmes navodi da Bidenovi odnosi s Netanyahuom zahlađuju, pa je Blinken izraelskoj vladi uputio direktne kritike, nakon što je prethodno uvjeravao Izraelce da Sjedinjene Američke Države “podržavaju Izrael danas, sutra i uvijek”.

Ova upozorenja nisu bila ništa efikasnija od prethodnih američkih zahtjeva Izraelu, navodi se u članku Le Figara. Čak je premijer Benjamin Netanyahu javno izjavio da je “Sjedinjenim Američlim Državama rekao da se protivi principu uspostavljanja palestinske države u bilo kakvom poslijeratnom scenariju” i dodao da “premijer mora biti u stanju reći ne, čak i našim prijateljima”.

Le Figaro je citirao Joela Beinina, profesora historije Bliskog istoka na Stanford univerzitetu: “Ovo nije prvi put da su se pojavile velike tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Uprkos tenzijama, Izrael čini šta želi i to se upravo sada dešava.”

“Nije iznenađujuće što se Netanyahuova vlada opire svim američkim uputama i savjetima da radi stvari na drugačiji način”, rekao je profesor, “ali je novost snažno protivljenje američkog naroda izraelskoj politici, koje prvi put uzima maha u Washingtonu i važan je poduhvat mladih, pa čak i američkih jevrejskih krugova.”

Jasne strategije

Novinar Jaulmes je istakao da ove tenzije prevazilaze demonstracije propalestinskih aktivista te da su se proširile unutar Demokratske stranke. Grupa senatora ove sedmice je podnijela rezoluciju kojom zahtijeva da američka pomoć Izraelu sada bude popraćena određenim uslovima.

Bernie Sanders, senator iz Vermonta, rekao je: “Sviđalo nam se to ili ne, Sjedinjene Američke Države su saučesnici u noćnoj mori koju milioni Palestinaca danas proživljavaju.”

Senatorka Elizabeth Warren iz Massachusettsa je izjavila: “Uzimajući u obzir način na koji su Netanyahu i njegova vlada vodili ovaj rat, moramo iznijeti ozbiljne zahtjeve prije nego što nastavimo s našom podrškom.”

Novinar je naveo da kritike sa kojima se Biden suočava zbog podrške Izraelu u ratu u Pojasu Gaze predstavljaju sve zabrinjavajuću prepreku njegovom ponovnom izboru.

Profesor Benin smatra da je vrlo vjerovatno da će predsjednik Biden u novembru izgubiti državu Michigan zbog rata u Pojasu Gaze.

S druge strane, analitičari bliski demokratama javno su izrazili sumnju da Netanyahu ne želi uzeti u obzir osjetljivu situaciju u kojoj se Biden nalazi.

Benin kaže da je “jasno da je njegova (Netanyahuova) strategija čekanje kraja Bidenovog mandata i izbora Trumpa, dok Biden nema strategiju.”

Izvor: Agencije