Kremlj optužuje Ukrajinu za napad na plinski terminal kod Sankt Peterburga

Rusko ministarstvo odbrane i sistemi protivzračne odbrane čine sve što je potrebno kako bi spriječili napade, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vatrogasci rade na gašenju požara na terminalu koji pripada Novateku, najvećem ruskom proizvođaču tečnog prirodnog gasa, u luci Ust-Luga, Rusija, 21. januara 2024. godine (Reuters)

Kremlj je optužio Ukrajinu da je dan ranije napala plinski terminal u luci Ust-Lugi, nedaleko od Sankt Peterburga, na ruskoj obali Baltičkog mora, oko 900 kilometara od ukrajinske granice.

“Kijevski režim nastavlja pokazivati svoje bestijalno lice gađajući civilnu infrastrukturu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o velikom požaru koji je u nedjelju buknuo na plinskom terminalu kojim upravlja Novatek, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Kako ruski rat protiv Ukrajine ulazi u treći godinu, ukrajinska vojska sve češće gađa mete duboku u ruskoj teritoriji. S druga strane, u ruskim napadima na ukrajinske gradove od februara 2022. godine ubijeno je više od 10.000 civila, a približno polovina smrtnih slučajeva zabilježena je daleko iza prvih crta fronta, prema podacima UN-ovog ureda za ljudska prava.

“Deset hiljada civilnih žrtava je turoban podatak za Ukrajinu”, rekla je šefica posmatračke misije UN-a u toj evropskoj državi Danielle Bell, krajem prošle godine. Prema njenim riječima, očekuje se da je stvarni broj ubijenih civila “značajno veći”.

Krivac ‘vanjski faktor’

Novatek je objavio da je požar izazvao “vanjski faktor”, ne ulazeći u detalje.

“Rusko ministarstvo odbrane i sistemi protivzračne odbrane čine sve što je potrebno kako bi spriječili takve terorističke napade”, rekao je Peskov.

Optužio je Ukrajinu i za granatiranje Donjecka, grada na istoku Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom, u kojem je nedjelju poginulo 27 ljudi.

Pogođena je tržnica puna ljudi, prema podacima mjesnih zajednica.

Izvor: Agencije