Izvještaj američke obavještajne službe: Hamas ima dovoljno municije da nastavi borbu mjesecima

Izraelski zvaničnici su priznali da, uprkos agresivnoj zračnoj i kopnenoj kampanji i masovnim razaranjima, nije postignut ‘cilj’ da Hamas bude uništen tokom rata u Gazi.

Američke procjene potvrđuju da su borci Hamasa u stanju pronaći borbene taktike koje će osigurati njihov uspjeh (Anadolija)

Prema procjenama američkih obavještajnih službi, Islamski pokret otpora Hamas još uvijek ima dovoljno municije da nastavi izvoditi napade na Izrael i izraelske snage u Gazi mjesecima, objavio je u nedjelju američki list The Wall Street Journal (WSJ). List je citirao izraelske zvaničnike koji su priznali da, uprkos agresivnoj zračnoj i kopnenoj kampanji i masovnim razaranjima, nije postignut ”cilj” da Hamas bude uništen tokom rata u Gazi.

WSJ citira američke zvaničnike koji su istakli da pokret Hamas pokušava ponovo uspostaviti svoje policijske snage u dijelovima grada Gaze i na sjeveru Pojasa Gaze, pored pružanja usluga hitne pomoći. Američki list naglašava da opstanak pokreta Hamas nameće pitanja o tome može li Izrael ostvariti svoje ratne ciljeve.

Neimenovani izraelski vojni oficir također je izjavio za WSJ da su se vlasti Hamasa povezane s Ministarstvom unutrašnjih poslova vratile u grad Gazu, između ostalog i na područja za koja je izraelska vojska saopćila da se nalaze pod njenom kontrolom.

Hamasova izdržljivost

Izraelski zvaničnici potvrdili su za list da se borci Hamasa prilagođavaju borbama. Vojni analitičari navode da su borci ovog pokreta prilagodili svoju taktiku, djelujući u manjim grupama i skrivajući se u zasjedama koje postavljaju izraelskim snagama. Smatraju da je to pokazatelj sposobnosti ovog pokreta da se odupre, iako su razorene ogromne površine u Pojasu Gaze.

Penzionisani vojni general Joseph Votel, koji je komandovao američkim vojnim operacijama na Bliskom istoku, potvrdio je za WSJ da je Hamas pokazao izdržljivost i da se još uvijek može boriti, bez obzira na svoje gubitke, kako je rekao.

Američke obavještajne agencije procjenjuju da je pokret Hamas izgubio oko 20 do 30 posto svojih boraca od početka rata, te kako pojedinačni borci vjerovatno preuzimaju više zadataka kako bi nadoknadili nedostatke nakon stradanja svojih drugova. Hamas je, međutim, negirao da je pretrpio značajnije gubitke u broju svojih boraca, navodi list.

WSJ je citirao izvještaj američke obavještajne službe da je Hamas prije rata imao između 25.000 i 30.000 boraca, pored hiljada policajaca i drugih snaga.

List je potvrdio da je Izrael povukao hiljade vojnika iz Gaze nakon pritiska Sjedinjenih Američkih Država da se krene u drugu fazu borbi protiv rukovodstva pokreta Hamas.

Američki list The Washington Post objavio je prije dva dana da Washington i mnogi komandanti izraelske vojske zastupaju stav da je Izrael daleko od toga da porazi Hamas.

Izvor: Agencije