Izraelska vojska uništila hiljadu džamija i ubila više od 100 misionara

Na meti izraelske vojske bila je i džamija Al-Omari, koja je najstarija džamija u Gazi.

Fotografija uništene džamije Al-Salam (Al Jazeera)

Ministarstvo za vakuf i vjerska pitanja u Gazi objavilo je da je od 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska uništila hiljadu džamija i desetine grobalja u Pojasu Gaze, a da je više od 100 misionara ubijeno.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je broj potpuno ili djelimično uništenih džamija dostigao 1.000 od njih ukupno 1.200, uključujući i drevne džamije, za koje je potrebna rekonstrukcija po cijeni koja se procjenjuje na oko 500 miliona dolara.

Ministarstvo je dodalo da su operacije atentata koje izvode izraelske snage rezultirale nasilnom smrću više od 100 misionara, uključujući vjerske učenjake, propovjednike, imame, mujezine i one koji podučavaju Kur'anu.

Na meti izraelske vojske bila je i džamija Al-Omari, koja je najstarija džamija u Gazi (AFP)

Cionističke okupacione snage nastavljaju da uništavaju desetine grobalja i ekshumiraju grobnice, prekoračujući granice čovječnosti i međunarodne zakone, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je izvijestilo da su grobnice u provincijama Gaze potpuno popunjene, što je dovelo do nedostatka prostora za sahranjivanje mrtvih, te su primorani da ubijene sahranjuju na javnim mjestima kao što su trotoari, unutar kuća, pijaca, škola i bolničkih dvorišta.

Saopćeno je da je cionistička okupacija, kao dio svoje vjerske kampanje, uništila Grčku pravoslavnu crkvu, nekoliko administrativnih objekata, sjedišta komisije za zekat, škole u kojima se uči Kur'an i sjedište Banke vakufa.

Okupacija je uništila i džamiju šeika Zajeda u gradu Gazi u centralnom Pojasu (Anadolija)

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Gazi, koji je rezultirao smrću više od 25.000 Palestinaca i ranjavanjem najmanje 62.000 osoba, većinom djece i žena.

Ovaj rat je također izazvao raseljavanje oko 1,9 miliona ljudi, ili više od 85 posto stanovništva, usljed masovnog uništavanja domova i infrastrukture, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Agencije