Indijski premijer otvorio hram napravljen na srušenoj džamiji

Hinduisti su 1992. na tom mjestu uništili džamiju iz 16. stoljeća, što je izazvalo najgore religijske nemire od nezavisnosti zemlje.

Hram je 35 godina dugo obećanje Modijeve stranke BJP, no godinama se smatrao spornim pitanjem jer njegovu lokaciju decenijama svojataju hinduisti i manjinski muslimani (Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi u ponedjeljak je predvodio posvećivanje velikog hrama hinduističkog božanstva Rame na lokaciji za koju se vjeruje da je njegovo rodno mjesto, a na kojem je prije bila džamija, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Hinduisti su 1992. na tom mjestu uništili džamiju iz 16. stoljeća, što je izazvalo najgore religijske nemire od nezavisnosti zemlje, pri čemu je ubijeno više od 2.000 ljudi, uglavnom muslimana.

Predstavljen kao hinduističko buđenje iz stoljeća podjarmljivanja pod muslimanima i kolonijalnim silama, ovaj historijski događaj za hinduističku većinu u Indiji smatra se i uvodom Modijeve kampanje za izbore najkasnije u maju na kojima će tražiti u toj državi rijetko viđen treći mandat.

„Nadnaravan trenutak posvećivanja ostavlja svakog preplavljenog osjećajima”, napisao je indijski premijer na platformi X nedugo prije početka ceremonije.

„Velika mi je čast biti dio ovog svetog programa”.

Ubijeno 2.000 ljudi, većinom muslimana

Modi je pjevao hinduističke pjesme prije nego što je postavio latice cvijeća pred kip i spojio ruke u molitvi. Potom je zapalio sveti plamen dok je vani vojni helikopter obasipao hram laticama. Približno 130 centimetara visok kip od crnog kamena posvećen je uz pratnju tradicionalne indijske muzike, a cijeli događaj pratili su milioni širom Indije dok su hiljade plesale.

Hram je 35 godina dugo obećanje Modijeve nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), ali godinama se smatrao spornim pitanjem jer njegovu lokaciju decenijama prisvajaju i hinduisti i manjinski muslimani.

Zbog toga su 1992. i izbili protesti širom države, pri čemu je poginulo 2.000 ljudi, najviše muslimana, nakon što su hinduisti uništili džamiju iz 16. stoljeća koja je tamo stajala.

Hinduisti smatraju da je to lokacija rođenja Rame te da je bilo njihovo svetište dugo prije nego što su ga Moguli uništili i sagradili džamiju 1528. godine.

Izvor: Agencije