Hoće li se rat u Gazi proširiti imajući u vidu raketne napade u regiji?

Raketni napadi u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu ukazali su na sve veću opasnost od proširivanja rata u Pojasu Gaze na regionalni sukob između Irana i njegovih saveznika, s jedne strane, te Izraela i SAD-a, s druge strane.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, izrazio je zabrinutost da će tenzije na Crvenom moru zbog napada Husa i američkih kontranapada dovesti do izmicanja kontroli situacije na Bliskom istoku (EPA)

Raketni napadi u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu ukazali su na sve veću opasnost od proširivanja rata u Pojasu Gaze na regionalni sukob između Irana i njegovih saveznika, s jedne strane, te Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, s druge strane.

Iran je saopćio da je pet pripadnika Iranske revolucionarne garde ubijeno u raketnom napadu na jednu kuću u Damasku te optužio Izrael da stoji iza toga.

Dva libanska sigurnosna izvora izjavila su da je izraelski napad u Libanu prouzrokovao smrt jednog pripadnika libanskog Hezbollaha.

U subotu je Američka centralna komanda saopćila da su naoružane grupe povezane s Iranom balističkim projektilima gađale zračnu bazu Ain al-Asad u Iraku, u kojoj su smještene američke snage. U saopćenju je navela da je jedan broj američkih vojnika na pregledima kako bi se procijenile njihove povrede mozga te dodala da je pogođen najmanje jedan irački vojnik.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da su gađale projektil koji su pripremili jemenski Husi u savezu s Iranom za napad na mete u Crvenom moru, rekavši da je bio prijetnja pomorskom prometu.

Islamski otpor u Iraku objavio je da je u subotu dronovima bombardovao metu na okupiranoj Sirijskoj visoravni (sada Golanska visoravan) „u znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze i kao odgovor na masakre koje je uzurpatorski entitet počinio nad palestinskim civilima, djecom, ženama i starcima“.

Ovakva razmjena raketnih napada uslijedila je zbog neprekidnog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze od 7. oktobra, u kojem je do nedjelje ubijeno 25.105 osoba, 62.681 osoba je ranjena, a raseljeno je oko 1,9 miliona ljudi ili više od 85 posto stanovništva. Intenzivno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze brzo je izazvalo sukobe između Hezbollaha i Izraela na libanskoj granici.

Napadi i kontranapadi

U posljednja tri mjeseca Izrael je u više navrata bombardovao iranske mete u Siriji, dok su grupe povezane s Iranom bombardovale američke mete u Siriji i Iraku.

Posljedice sukoba u Pojasu Gaze proširile su se na međunarodni nivo nakon što su Husi počeli gađati brodove koji preko Crvenog mora idu ka Izraelu ili su povezani s njim. Neke velike brodarske kompanije sada izbjegavaju slanje svojih brodova ovim pomorskim putem, što šteti globalnoj trgovini.

Već sedmicu dana američki i britanski napadi ciljaju Huse u Jemenu.

Faisal bin Farhan, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, izrazio je zabrinutost da će tenzije na Crvenom moru zbog napada Husa i američkih kontranapada dovesti do izmicanja kontroli situacije na Bliskom istoku.

Usred eskalacije regionalnih tenzija, jedna iranska novinska i televizijska agencija izvijestila je da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi obećao kazniti Izrael za napad u Siriji, opisujući ga kao zločin koji neće ostati bez odgovora. Nije bilo nikakvog komentara iz Izraela, koji obično ovakve napade javno ne komentariše.

Izvor: Al Jazeera