Hamasova taktika vuka samotnjaka

Ako izraelske snage stanu i krenu u povlačenje, ostat će okružene, a ako krenu naprijed, bit će dočekane, kaže general major Fayez al-Duwairi.

Misija vukova je da ometaju okupatorske snage sistematski raspoređujući svoje pripadnike u skladu sa konfiguracijom terena, kaže Al-Duwairi (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak, general major Fayez al-Duwairi, rekao je da se način vođenja borbi u sjevernom Pojasu Gaze značajno promijenio, jer se odbrambeni pristup palestinskog otpora sada zasniva na tome da “vukovi samotnjaci” preuzimaju zadatak nadgledanja i prosljeđivanja informacija svojim jedinicama.

U analizi za Al Jazeeru, Al-Duwairi je rekao da je ranije vojno djelovanje palestinskog otpora bilo zasnovano na napadima velikih razmjera koje je imalo za cilj potiskivanje izraelskih snaga iz grada Gaze, ali je sada broj izraelskih snaga ograničen na tom području i procjenjuje se na jednu brigadu.

Izrael trenuto nastoji izvršiti prodor, rekao je Al-Duwairi, ali brzina kretanja izraelske vojske zavisi od mjera koje poduzimaju [palestinski] vukovi samotnjaci raspoređeni na više od jednog područja.

‘Neuspjeh uprkos ogromnoj vojsci’

Prema Al-Duwairiju, misija ovih vukova je da ometaju okupatorske invazione snage sistematski raspoređujući svoje pripadnike u skladu sa konfiguracijom terena. Cijela područja su pripremljena za namamljivanje i ubijanje izraelske vojske. Dodao je da “ako okupacione snage stanu i krenu u povlačenje, ostat će okružene, a ako krenu naprijed, bit će dočekane.”

Al-Duwairi smatra da je izraelska vojska u Gazi pretrpjela obavještajni, operativni i taktički neuspjeh, “uprkos ogromnoj količini snaga u Pojasu Gaze”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada