Zelenski očekuje nove odbrambene pakete sa Zapada

Ruski pojačani zimski zračni napadi i spora, ali iscrpljujuća ofanziva Moskve na istoku Ukrajine, naglasili su potrebu za pojačanjem zračne i kopnene odbrane Kijeva.

Zelenski nije imenovao zemlje s kojima bi trebao finalizirati sporazume (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje da će ovaj i sljedeći mjesec biti potpisan niz novih odbrambenih paketa sa Zapada za Ukrajinu, prenosi Hina.

“Pripremamo nove sporazume s partnerima – snažne bilateralne sporazume”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju. “Januar i februar trebali bi donijeti odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i snažni dokumenti.”

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zapadni saveznici Kijeva ujedinili su se u pružanju vojne i druge pomoći bez presedana kako bi pomogli Ukrajincima u odbrani svoje zemlje.

No, s obzirom na to da bi rat uskoro mogao ući u treću godinu, malim promjenama duž linije ratišta u proteklih 12 mjeseci i sve većim protivljenjem u Sjedinjenim Američkim Državama novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu, sredstva i oprema su u posljednje doba sporo pristizali.

Zelenski nije imenovao zemlje s kojima bi trebao finalizirati sporazume.

Međunarodna diplomatska misija

Ukrajinski predsjednik proveo je sedmice u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući osigurati veću političku i vojnu podršku.

Često je ponavljao da su ruski pojačani zimski zračni napadi i spora, ali iscrpljujuća ofanziva Moskve na istoku Ukrajine, naglasili potrebu za pojačanjem zračne i kopnene odbrane Kijeva.

Velika Britanija, jedna od najvjernijih pristalica Kijeva, već je najavila da će povećati svoju podršku Ukrajini u sljedećoj financijskoj godini na 2,5 milijarde funti (2,91 milijardi eura).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će krenuti u Ukrajinu u februaru kako bi finalizirao bilateralni sporazum o sigurnosnim garancijama, prema kojem će Pariz isporučiti naprednije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa.

Izvor: Agencije