Pola miliona Afganistanaca napustilo Pakistan zbog odluke o deportaciji

Pakistanska privremena vlada najavila je prošle godine da će deportovati sve strance bez dokumenata nakon 31. oktobra.

Nakon dolaska talibana na vlast, između Afganistana i Pakistana postoje sigurnosni problemi (Reuters)

Nakon odluke pakistanske administracije da vrati migrante koji su ilegalno ušli u Pakistan, u Afganistan se vratilo pola miliona državljana te zemlje, javlja Anadolija.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik privremene vlade Afganistana, naveo je da se smanjio broj nelegalnih afganistanskih migranata koji se vraćaju u svoju zemlju iz Pakistana u posljednje vrijeme, ali da još uvijek ima onih koji se odlučuju na povratak.

Potvrdio je da se pola miliona afganistanskih državljana vratilo u domovinu nakon što je Pakistan pokrenuo operaciju protjerivanja migranata bez dokumenata.

Sarfaraz Ahmed Bugti, ministar unutrašnjih poslova pakistanske privremene vlade, rekao je u svojoj posljednjoj izjavi da se 482.000 afganistanskih migranata vratilo u svoju zemlju.

Nakon dolaska talibana na vlast, između Afganistana i Pakistana postoje sigurnosni problemi.

Poziv Pakistanu da poništi odluku

Pakistanska privremena vlada najavila je prošle godine da će deportovati sve strance bez dokumenata nakon 31. oktobra.

Ujedinjene nacije, organizacije za ljudska prava i afganistanska privremena administracija predvođena talibanima pozvali su Pakistan da poništi svoju odluku.

Islamabad je rekao da privremena vlada nema plan da produži rok i da će svi stranci biti deportovani bez obzira na njihovu nacionalnost.

Pakistan je primio veliki broj afganistanskih izbjeglica od sovjetske invazije na tu susjednu državu 1979. godine.

Prema uredu UN-a za ljudska prava, više od dva miliona Afganistanaca bez dokumenata živi u Pakistanu, uključujući najmanje 600.000 onih koji su napustili Afganistan nakon što su se talibani vratili na vlast u augustu 2021. godine.

Izvor: Agencije