Baltičke države stvaraju odbrambenu liniju prema Rusiji

Sporazum o stvaranju odbrambene linije u Rigi su potpisali ministri odbrane Estonije, Latvije i Litvanije.

Tri zemlje postigle su dogovor o Baltičkoj odbrambenoj liniji duž svoje istočne granice (Al Jazeera)

Estonija, Latvija i Litvanija postigle su sporazum o stvaranju “odbrambene linije” na granici sa Rusijom, saopćilo je Ministarstvo odbrane Estonije.

“Baltičke zemlje su se dogovorile o odbrambenoj liniji duž svoje istočne granice. Od ključne je važnosti da se mudro iskoristi vrijeme za povećanje odbrambene spremnosti”, navedeno je u saopćenju ministarstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Ministarstvo odbrane Estonije je preciziralo da su sporazum o stvaranju ove linije u Rigi potpisali ministri odbrane tri države.

‘Odbrambena zona’

Napominje se da su ministri potpisali sporazum prema kojem tri zemlje planiraju da uskoro stvore odbrambenu zonu koja se sastoji od različitih objekata namijenjenih odvraćanju i zaštiti od vojnih prijetnji.

Estonski list Postimees objavio je da će vlasti zemlje izgraditi gotovo 600 bunkera na istočnoj granici za odbranu od navodne prijetnje iz Rusije, navodi ruska agencija.

Odluka o njihovim lokacijama bit će donesena do kraja ove godine, a postavljanje struktura će početi u prvoj polovini 2025. godine, izvijestio je estonski list.

Izvor: Agencije