Velika Britanija proglasila Hizb ut-Tahrir terorističkom organizacijom

Hizb ut-Tahrir, koji tvrdi da ima nenasilnu ideologiju, zabranjen je u nekoliko zemalja, uključujući Tursku, Egipat i Saudijsku Arabiju.

Britanski ministar unutrašnjih poslova James Cleverly kaže da Hizb ut-Tahrir ima historiju hvaljenja i veličanja napada na Židove (Kin Cheung/AP Photo)

Velika Britanija proglasila je Hizb ut-Tahrir terorističkom organizacijom, čime je članstvo u grupi ili pozivanje na podršku za nju proglašeno krivičnim djelom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je to nakon što je Donji dom odobrio nacrt naredbe.

Osnovana 1953. godine sa sjedištem u Libanu, grupa Hizbut Tahrir djeluje u 32 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Australiju.

Grupa, koji tvrdi da ima nenasilnu ideologiju, zabranjena je u nekoliko zemalja, uključujući Tursku, Njemačku, Egipat, Saudijsku Arabiju i Bangladeš.

Na web stranici grupa je prošlog mjeseca objavila da je poziv na zabranu njihovog djelovanja u Velikoj Britaniji “znak očaja”.

Antisemtiske poruke

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Velike Britanije, Hizb ut-Tahrir je stavljen u rangu s drugim označenim grupama, uključujući Al-Kaidu i ISIL.

“Ovom naredbom pripadnost Hizb ut-Tahriru ili pozivanje na podršku grupi predstavlja krivično djelo, uz potencijalnu zatvorsku kaznu od 14 godina koja se može izreći uz ili umjesto novčane kazne”, navodi se u saopćenju.

“Hizb ut-Tahrir je antisemitska organizacija koja promoviše i podstiče terorizam, uključujući hvaljenje i slavljenje užasnih napada 7. oktobra”, rekao je ranije James Cleverly, britanski ministar unutrašnjih poslova.

“Hizb ut-Tahrir ima historiju hvaljenja i veličanja napada na Jevreje”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije