Svjedočenja i fotografije dokumentuju pogubljenje 15 civila u Gazi

Al Jazeera je došla do svjedočenja i fotografija koje dokumentiraju pogubljenje 15 palestinskih civila od strane izraelskih okupacionih snaga unutar stambene zgrade u gradu Gazi 19. decembra.

Prema svjedočenjima, masovno pogubljenje civila počinjeno je unutar zgrade Anan nakon što je izraelska vojska upala u grad Gazu (Al Jazeera)

Prema svjedočenjima, masovno pogubljenje civila dogodilo se unutar zgrade “Anan” nakon što je izraelska vojska upala u grad Gazu.

Djevojčica Rola i njen brat Uday potvrđuju da su izraelski vojnici odvojili muškarce od žena prije nego su ih ubili, a među žrtvama je bio i njihov otac Ayman (44 godine). Tog dana, Rolina mlađa sestra, Nada (3 godine), izdahnula joj je na rukama nakon što je teško ranjena u stambenoj zgradi u kojoj je počinjen masakr.

 

Rola je ispričala šta se dogodilo: “Prvo su nas odvojili od muškaraca, a nakon što su nas, žene i djecu zlostavljali, odveli su nas iz jedne sobe u drugu. Čuli smo zvukove pogubljenja muškaraca u drugim prostorijama kuće.”

Nastavljajući, ona pripovijeda: “U zgradi je bilo 15-ak muškaraca. Skinuli su im odjeću i mučili ih pred nama. Mom mužu su slomili vilicu kundacima pušaka i nanijeli teške lomove ruku, dok je on jaukao od bolova. Potom su nemilosrdno pucali na sve muškarce dok su ležali licima okrenutim ka tlu.”

Ubrzo nakon pogubljenja, dodaje palestinska djevojka, tenkovske granate i vatra izraelskih kvadrokoptera počeli su da pljušte po ženama i djeci. Rola pripovijeda da je pokušala da zaštiti svoju sestru Nadu, ali je zbog teških ozlijeda nije mogla spasiti.

Njen brat Uday potvrđuje istu priču o incidentu i govori kako su muškarci pogubljeni pred njim, uključujući i njegovog oca.

Što se tiče njihove majke, Hebe Salem, sjećajući se svega što se tog dana dogodilo, ona kaže: “Dan koji ne zaboravljamo i nikada nećemo zaboraviti.”

Snimci zločina

Snimci do kojih je došla Al Jazeera prikazuju stambenu zgradu u kojoj je počinjeno masovno pogubljenje. Scene dokumentiraju slike Nadinog tijela ubrzo nakon njenog ubistva.

Druge scene također prikazuju tijela muškaraca koji leže licem prema dolje s dubokim ranama na tijelima i tragovima metaka na različitim dijelovima njihovih tijela, što ukazuje na ubistva u stilu egzekucije.

Drugi snimci iz unutrašnjosti zgrade pokazuju efekte kontinuiranog tenkovskog granatiranja, a kamera prati i mjesto zločina okupatora, na kojima se vide mrlje krvi na zidovima i podovima, te mnogo praznih čahura.

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava, u prethodnom saopćenju, u vezi s incidentom, rekao je da su “ubistva i pogubljenja na terenu jedna od vrsta užasnih kršenja koja prakticiraju izraelske snage u oblastima upada, a koja uključuju pljačku, zastrašivanje, proizvoljno hapšenje, mučenje i široko rasprostranjeno uništavanje bez ikakve nužnosti ili proporcionalnosti.”

Opservatorij je pozvao da se hitno otvori međunarodna istraga o zločinima koje je počinila izraelska vojska u područjima njenog prodora u Pojas Gaze, uključujući pogubljenja na terenu, mučenja i prijetnje silovanjem žena, prema svjedočenjima koje je prikupio od oslobođenih civila.

Izvor: Al Jazeera