Sjeverna Koreja testirala podvodno nuklearno oružje

Sjeverna Koreja je provela testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja u znak protesta protiv zajedničkih pomorskih vojnih vježbi Južne Koreje, SAD-a i Japana, navodi Pjongjang.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit (Ilustracija/Reuters)

Sjeverna Koreja je provela testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja u znak protesta protiv zajedničkih pomorskih vojnih vježbi Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana održanih ranije ove sedmice, objavila je u petak sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Test sistema Haeil-5-23, ime koje je Sjeverna Koreja dala svojim nuklearnim podvodnim napadačkim bespilotnim letjelicama, proveo je istraživački centar Ministarstva odbrane u vodama istočne obale Sjeverne Koreje, navodi se u izvještaju medija, dok datum testiranja nije objavljen, prenosi Tanjug.

“Različite pomorske i akcije podvodnog reagiranja će nastaviti da odvraćaju neprijateljske vojne manevre mornarice SAD-a i njenih saveznika”, saopštio je neimenovani glasnogovornik Ministarstva odbrane Sjeverne Koreje.

Mornarice Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana ove sedmice su organizirale trodnevne zajedničke vježbe završene u srijedu, koje su dio napora da se poboljšaju njihovi odgovori na prijetnje Pjongjanga nuklearnim oružjem, prenosi Reuters.

‘Nuklearna sila’

Prošle godine Sjeverna Koreja je status nuklearne sile upisala u svoj ustav i ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, kršeći rezolucije UN-a.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu nakon što je Pjongjang u novembru lansirao prvi vojni špijunski satelit, piše Hina.

U decembru je Sjeverna Koreja rekla da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu kako bi procijenila ratnu spremnost svojih nuklearnih snaga u svjetlu rastućeg neprijateljstva sa SAD-om.

Washington i njegovi saveznici istovremeno su počeli upravljati sistemom za razmjenu podataka o projektilima u stvarnom vremenu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada