SAD želi razgovore sa Kinom o smanjenju nuklearnih rizika

Pentagon kaže da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će do 2030. taj broj vjerovatno popeti na preko 1.000.

Predsjednici Kine i SAD-a Xi Jinping i Joe biden najavili su tokom samita u decembru 2023. nastavak vojnog dijaloga (Reuters)

SAD ne očekuje skore formalne pregovore sa Kinom o kontroli nuklearnog naoružanja, ali želi početak razgovora o praktičnim mjerama za smanjenje rizika, izjavio je viši direktor Bijele kuće za kontrolu naoružanja Pranay Vaddi, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Važno je imati početne pregovore o kontroli naoružanja … sa Kinom”, rekao je Vaddi za istraživački Centar za strateške i međunarodne studije iz Washingtona.

Vaddi je također naglasio potrebu da pregovori uključe ključne kineske donosioce odluka ili uticajne ljude o nuklearnom oružju u zemlji.

“Znamo da nećemo uskoro ući u formalne pregovore o kontroli naoružanja. Znamo da se njihov arsenal još gradi”, rekao je Vaddi.

Kina povećava broj nuklearnih glava

SAD i Kina održale su prve razgovore o nuklearnom oružju u posljednjih skoro pet godina 6. novembra, ali sastanak nije imao konkretne rezultate.

Ti razgovori su održani uoči decembarskog samita između predsjednika SAD Joea Bidena i predsjednika Kine Xi Jinpinga na kojem je najavljen nastavak vojnog dijaloga.

U svom godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci u oktobru, Pentagon je naveo da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će se taj broj do 2030. vjerovatno popeti na preko 1.000.

SAD ima oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno otprilike 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada