Pakistan i Iran dogovorili ‘deeskalaciju’ nakon međusobnih napada

Pakistanski i iranski ministri vanjskih poslova istakli su ‘bratske odnose’ tokom telefonskog razgovora u petak, poručili su iz Islamabada.

Pakistan i Iran složili su se "deeskalirati" napetosti nakon što je u ovosedmičnoj razmjeni raketnih i napada dronovima izazvan strah od daljnje nestabilnosti u regiji, poručio je Islamabad (Reuters)

Pakistan i Iran složili su se “deeskalirati” napetosti nakon što je u ovosedmičnoj razmjeni raketnih i napada dronovima izazvan strah od daljnje nestabilnosti u regiji, poručio je Islamabad.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Jalil Abbas Jilani i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian razgovarali su telefonom u petak, objavilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

“Dvojica ministara vanjskih poslova složili su se da treba ojačati saradnju na radnoj razini i blisku koordinaciju u borbi protiv terorizma i drugim aspektima od zajedničkog interesa. Također su se dogovorili o deeskalaciji situacije”, navodi se u saopćenju.

“Razgovaralo se i o povratku ambasadora dviju zemalja u njihove prijestolnice”, dodaje se.

Iran je u utorak navečer izveo napad raketama i bespilotnim letjelicama protiv oružane skupine Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj graničnoj pokrajini Balochistan. Pakistan je zauzvrat u četvrtak napao ciljeve naoružanih skupina unutar Irana.

Pakistan je opozvao svog ambasaora iz Teherana i poručio da je iranskom izaslaniku onemogućen povratak u Islamabad.

Novinar Al Jazeere Osama bin Javid, koji je izvještavao iz Islamabada, rekao je da je bilo “puno diplomacije u posljednja 24 sata s obje strane” kako bi se pokušalo izaći iz rastućih napetosti.

“Prvi put vidimo da se vojske obe zemlje uključuju u ono što je sporo gorući proxy rat koji se nastavio u ove dvije pokrajine Balochistan i Sistan-Baluchestan, a sada, kako smo čuli od raznih izvora i analitičara, čini se da se stvari vraćaju na normalu.”

Diplomatske veze

U petak je pakistanski privremeni premijer Anwaar-ul-Haq Kakar sazvao sastanak Odbora za nacionalnu sigurnost, na kojem su bili prisutni svi čelnici vojnih službi, kako bi se raspravljalo o trenutnoj krizi.

Kakar je u četvrtak nakon napada prekinuo posjet Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj i odletio kući.

Procjena nacionalne sigurnosti od petka zaključila je da će “dvije zemlje međusobno moći prevladati manje provokacije kroz dijalog i diplomatiju i utrti put daljnjem produbljivanju svojih historijskih odnosa”, navodi se u saopćenju iz ureda premijera.

Međutim, također je odlučeno da će se na svaki pokušaj prodora na teritorij Pakistana “odgovoriti punom snagom države”.

Pozvao je Iran da upotrijebi postojeće komunikacijske kanale za rješavanje sigurnosnih problema.

Kakar je također rekao na sastanku vlade nakon sigurnosnog skupa da je u “interesu obe zemalje” da se vrate na odnose kakvi su bili prije iranskih napada, navodi se u drugom saopćenju.

Izvori su Al Jazeerinom novinaru rekli da je vlada odlučila okončati zastoj i također podržala korak za ponovno uspostavljanje punih diplomatskih odnosa s Iranom.

“Budite suzdržani”

“Ova su područja problematična područja i za Pakistan i za Iran, a posrednici povezani s obje zemlje već godinama djeluju u ovoj regiji”, objasnio je Javid.

“Izveli su napade jedni protiv drugih, ali nedavni razvoj događaja je neobičan jer su ovaj put umiješane vojske obje zemlje, pri čemu su korišteni balistički projektilei bespilotne letjelice i teška municija jedna protiv druge”, dodao je naš dopisnik.

Međusobni napadi bili su najveći prekogranični upadi u posljednjih nekoliko godina i podigli su uzbunu zbog potencijala za širu nestabilnost otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa.

Međutim, obje su zemlje nekoliko puta signalizirale želju za smirivanjem napetosti.

U četvrtak je iransko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je predano dobrosusjedskim odnosima s Pakistanom, ali je pozvalo Islamabad da spriječi uspostavu “terorističkih baza” na svom tlu.

Pakistan je izdao slično saopćenje u kojem je Ministarstvo vanjskih poslova poručilo da je njihov “jedini” razlog za osvetničke napade “potraga za pakistanskom vlastitom sigurnošću i nacionalnim interesom, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen”.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je dvije zemlje na “maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle daljnju eskalaciju napetosti”.

Guterres “naglašava da se svi sigurnosni problemi između dvije zemlje moraju rješavati mirnim putem kroz dijalog i saradnju u skladu s načelima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i dobrosusjedskih odnosa”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Izvor: Al Jazeera i agencije