Mediji: Izraelski rat protiv Gaze izgubio je zamah

Izraelski mediji pišu da postoji opasnost da katastrofa poprimi veće razmjere zbog nedostatka političke odgovornosti unutar Izraela u vođenju rata.

Gideon Levy u listu 'Haaretz' uvidio je da će izraelska eskalacija na Zapadnoj obali dovesti do izbijanja treće intifade (Al Jazeera)

Strana štampa nastavlja da rasvjetljava razvoj izraelskog rata u Pojasu Gaze i njegove reperkusije na regiju, posebno nizajuća dešavanja na jemenskom i libanskom frontu.

U tom kontekstu, autor David Horowitz je u članku, objavljenom u Times of Israel, rekao da je rat izraelske vojske protiv Islamskog pokreta otpora Hamas izgubio zamah, te da postoji opasnost da katastrofa poprimi veće razmjere zbog nedostatka političke odgovornosti unutar Izraela u vođenju rata.

“Ono što Izraelu treba, jeste jasan politički pravac, jer izazov eskalira zbog kontinuirane kontradiktornosti (u mišljenju i stavovima) unutar redova političkog rukovodstva nakon više od 100 dana rata”, napisao je Horowitz.

Zauzvrat, pisac Gideon Levy je u Haaretzu uvidio da će izraelska eskalacija na Zapadnoj obali dovesti do izbijanja treće intifade, objašnjavajući da je izraelska vojska na opasan način promijenila svoje djelovanje na okupiranim teritorijama zbog stavova ekstremističke izraelske vlade koja “Zapadnu obalu želi pretvoriti u novu Gazu”.

The Wall Street Journal je ukazao da implementiranje američke vizije za Bliski istok nakon rata u Gazi zahtijeva postizanje konsenzusa o tome ko će biti odgovoran za osiguranje i obnovu Pojasa Gaze.

List je skrenuo pažnju na činjenicu da je ova vizija i dalje u koliziji sa kompleksnom realnošću u regionu zahvaćenom sukobima, posebno u svjetlu nastavka razmjene napada između Sjedinjenih Američkih Država i snaga Husa na Crvenom moru, što prijeti izbijanjem širih sukoba.

Razvoj događaja na Crvenom moru

Američki magazin National Interest objavio je članak Jamesa Robbinsa, u kojem se ističe da “odvraćanje Husa neće biti lagan zadatak, a mogućnost eskalacije i dalje ostaje velika, htjeli to zapadni lideri ili ne”.

Autor poziva zapadne lidere da zaprijete Husima snažnijim mjerama odmazde ako nastave gađati brodove, napominjući da zapadne sile pokušavaju upravljati sukobom i koristiti minimalnu potrebnu snagu sa Husima za postizanje ograničenih vojnih ciljeva.

Američki magazin Newsweek također je citirao američke zvaničnike koji vjeruju da će klasificiranje Husa kao terorističke organizacije pojačati pritisak na njih da promijene svoje ponašanje i odmaknu se od Irana.

Visoki zvaničnik Husa je, pak, za magazin rekao da odluka američkog predsjednika Joea Bidena da još jednom klasificira grupu kao terorističku organizaciju neće imati utjecaja na njene postojeće napade na Crvenom moru.

Libanski front

Što se tiče libanskog fronta, britanski list Financial Times navodi da Washington intenzivira napore za postizanje diplomatskog rješenja između Izraela i libanskog Hezbollaha, napominjući da je izraelska vlada pod pritiskom SAD-a dala priliku diplomatiji, ali nije u potpunosti isključila ni upotrebe sile.

List dodaje da su Sjedinjene Američke Države tajno istakle mogućnost pružanja paketa ekonomske pomoći Libanu, a svaki sporazum uključivat će veću podršku Zapada libanskoj vojsci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada