Mediji: Bidenova administracija sprema sporazum koji uključuje zaustavljanje rata u Gazi

Sporazum, koji sadrži nekoliko stavki usmjerenih na postizanje dugoročne stabilnosti u periodu poslije rata, još je u početnoj fazi.

Ogromne razmjere razaranja u Pojasu Gaze zbog izraelskog bombardovanja koje traje više od tri mjeseca (Al Jazeera)

Izraelska novinska agencija Israel Today objavila je da administracija američkog predsjednika Joea Bidena trenutno radi na formuliranju najvećeg regionalnog sporazuma koji ima za cilj zaustavljanje rata u Pojasu Gaze i smanjenje tenzija u regionu.

Agencija prenosi, pozivajući se na neimenovani izraelski izvor, da sporazum uključuje prekid vatre, uspostavljanje novog režima u Pojasu Gaze, normalizaciju odnosa između Izraela i Arapskog svijeta te oslobađanje taoca.

U izvještaju koji je jučer objavljen na stranici agencije navodi se da je spomenuti izraelski izvor potvrdio da sporazum sadrži nekoliko stavki usmjerenih na postizanje dugoročne stabilnosti u periodu poslije rata.

Istakao je da je sporazum dio onoga o čemu je američki državni sekretar Anthony Blinken govorio na ovosedmičnom forumu u Davosu, rekavši da Izrael treba da donese neke teške odluke.

Sporazum je, kako je spomenuti izvor rekao, još u početnoj fazi, a nije jasno da li će biti finaliziran kako bi okončao rat i pokrenuo politički proces za rješavanje sukoba.

Neslaganja SAD-a i Izraela

Do sada nema nijednog zvaničnog komentara interesnih strana u vezi sa onim što je objavljeno u ovom novinskom izvještaju izraelske agencije.

Razgovor o pripremi ovog sporazuma dolazi nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer objavio da je obavijestio Sjedinjene Američke Države da se protivi uspostavljanju palestinske države u okviru bilo kakvog scenarija za poslijeratni period u Pojasu Gaze te da insistira na nastavku rata sve do pobjede nad pokretom Hamas, što je u suprotnosti sa američkim stavom.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Izrael da smanji napade na Pojas Gaze i poručile da uspostavljanje palestinske države mora biti dio poslijeratne faze.

Izraelska agresija na Pojas Gaze od 7. oktobra rezultirala je smrću 24.620 Palestinaca i ranjavanjem 61.830 njih te je izazvala neviđenu humanitarnu katastrofu i raseljavanje više od 85 posto populacije (oko 19 miliona ljudi), prema navodima palestinskih vlasti.

Izvor: Agencije