Krhotine ukrajinskog drona zapalile ruske rezervoare nafte

Kada je dron uništen, njegova municija je pala na područje skladišta nafte Klinci i izazvala požar, potvrdio je regionalni guverner Aleksander Bogomaz.

Nepotvrđeni snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako u mraku gori vatra duž nečega što izgleda kao rezervoari (EPA/Ilustracija)

Rezervoari nafte u skladištu u gradu Klinci u ruskoj regiji Brjansk zapalili su se nakon što je vojska oborila ukrajinski dron koji je pokušavao napasti ciljeve u gradu, rekao je regionalni guverner Aleksander Bogomaz.

Prema prvim informacijama, niko nije povrijeđen, rekao je Bogomaz i dodao da vatrogasne ekipe gase požar.

“Ministarstvo odbrane oborilo je bespilotnu letjelicu radio-elektroničkim sredstvima. Kada je zračna meta uništena, njena municija pala je na područje skladišta nafte Klinci”, napisao je Bogomaz u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nepotvrđeni snimci, objavljeni na društvenim mrežama, pokazuju kako u mraku gori vatra duž nečega što izgleda kao rezervoari.

Česti napadi dronovima

Ranije u petak rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo ukrajinski dron na nebu iznad regije Brjansk, koja graniči s Ukrajinom.

Vlasti u regiji redovno javljaju o napadima dronovima iz Ukrajine.

Dužnosnik kojeg je imenovala Rusija rekao je dan ranije da je Ukrajina pokušala i nije uspjela pogoditi dronom ruski naftni terminal u Baltičkom moru, što se čini kao rijedak pokušaj napada na objekt u Sankt Peterburgu.

Komentirajući taj incident, ministar ukrajinske vlade, kojeg citira novinska agencija Interfax, rekao je da je Ukrajina pogodila mete u Sankt Peterburgu koristeći dron domaće proizvodnje koji je letio 1.250 kilometara.

Agencija Reuters piše da nije mogla nezavisno provjeriti ove navode.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada