Hunter Biden će svjedočiti na pretresu o opozivu predsjednika SAD-a

Pretres se održava u okviru istrage o opozivu američkog predsjednika Joea Bidena koji se odvija u donjem domu američkog Kongresa.

Protiv sina američkog predsjednika u toku je sudski proces po optužbama za utaju poreza, proisteklih iz istrage njegovog poslovanja (Reuters)

Sin američkog predsjednika Hunter Biden svjedočit će 28. februara na pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, poslije višemjesečnog odbijanja da se odazove pozivima tog tijela u kome većinu ima Republikanska stranka.

Pretres se održava u okviru istrage o opozivu američkog predsjednika Joea Bidena koji se odvija u donjem domu američkog Kongresa.

Njegovo izlaganje uslijedit će poslije nekoliko intervjua članova porodice i njihovih saradnika.

“Iščekujemo svjedočenje Huntera Bidena”, rekli su Jamess Comer, predsjedavajući Nadzornog odbora i kongresmen Jim Jordan.

Republikanci su tokom sedmice u Predstavničkom domu namjeravali podnijeti Rezoluciju o nepoštivanju Kongresa protiv sina predsjednika Bidena, ali su u utorak obustavili inicijativu kako bi se osiguralo dodatno vrijeme sporazuma o njegovom učešću na pretresu.

Biden mlađi se sredinom januara neočekivano pojavio u Kongresu u vrijeme kada su republikanski kongresmeni tražili glasanje po optužbama za nepoštivanje Kongresa protiv njega, jer nije svjedočio u istrazi o opozivu čija je meta njegov otac Joe Biden.

U decembru 2023. predstavnički dom formalno je odobrio vođenje istrage o opozivu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Proces opoziva može dovesti do oštre kazne za jednog predsjednika – da bude smijenjen s položaja ukoliko bude osuđen u Senatu.

Međutim, skoro je sigurno da inicijativa neće dovesti do smjene Bidena, procjenjuje Glas Amerike. Čak i ako Predstavnički dom smijeni predsjednika, Senat bi morao da ga osudi sa dvije trećine glasova, što je gotovo nemoguće u gornjem domu Kongresa gdje demokrate imaju većinu od 51 prema 49 glasova.

Istraga o opozivu fokusirana je na to da li je Biden imao koristi od poslovanja svog sina Huntera Bidena u stranim zemljama.

‘Nepropisni profit’

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da su Biden i njegova porodica nepropisno profitirali od odluka u kojima je stariji Biden učestvovao dok je bio potpredsjednik od 2009. do 2017. godine.

Njihova istraga sada je fokusirana na poslove Huntera Bidena u Ukrajini i Kini u tom periodu.

Bijela kuća odbacuje istragu, navodeći da je politički motivirana i da se ne zasniva na činjenicama.

Protiv sina američkog predsjednika u toku je sudski proces po optužbama za utaju poreza, proisteklih iz istrage njegovog poslovanja.

Optužen je da je izbjegao plaćanje 1,4 miliona dolara poreza u periodu od 2016. do 2019, nakon što je potrošio milione dolara na drogu, poslovnu pratnju, egzotične automobile i drugu luksuznu robu.

Ako bude osuđen, mogao bi provesti do 17 godina u zatvoru.

On se također izjasnio da nije kriv u odvojenom federalnom slučaju u Delawareu, gdje je optužen da je lagao u vezi sa upotrebom droge u vrijeme kada je kupio pištolj.

Ta optužba povlači deset godina zatvorske kazne ako bude proglašen krivim.

Oba slučaja pokrenuo je federalni tužilac David Weiss, koji istražuje Huntera Bidena od 2019. godine.

Federalni sudac je u ljeto 2023. godine odbacio prijedlog o nagodbi kojom bi se izbjeglo suđenje.

Izvor: Agencije