Ehud Barak: Hamas nije poražen, prilike za povratak talaca se smanjuju

Bivši izraelski premijer je naglasio potrebu za novim rukovodstvom u Izraelu te istakao da će nedostatak realnog cilja dovesti do njihovog gušenja u Gazi.

Bivši izraelski premijer Ehud Barak ukazao je na neophodnost organizovanja prijevremenih izbora u Izraelu prije nego što bude prekasno (Getty)

Bivši izraelski premijer Ehud Barak izjavio je da Islamski pokret otpora (Hamas) nije poražen, a da se prilike za povratak talaca smanjuju uprkos postignutom napretku izraelske vojske.

Naglasio je potrebu za novim rukovodstvom u Izraelu te istakao da će nedostatak realnog cilja dovesti do njihovog gušenja u Gazi. Rekao je da je neophodno organiziranje prijevremenih izbora u Izraelu prije nego što bude prekasno.

Barak je ranije izjavio da je izraelska vojska postigla značajan napredak u Pojasu Gaze, ali da je i dalje daleko od ostvarenja ciljeva rata.

“Oni koji vjeruju da se Palestinci u Pojasu Gaze mogu potaknuti na dobrovoljnu selidbu žive u snovima koji nemaju utemeljenje u stvarnosti”, rekao je Barak.

Nesuglasice između Netanyahua i njegove vlade

Barakove izjave uslijedile su tri mjeseca nakon početka izraelske agresije na Pojas Gaze, kada su počele eskalirati tenzije između premijera Benjamina Netanyahua i njegove vlade. Analitičari ističu da ove nesuglasice predstavljaju sigurnosnu i egzistencijalnu prijetnju Izraelu, kako prenose izraelski mediji.

Izraelski Kanal 13 prenio je nedavno povlačenje izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta sa sjednice Ratnog vijeća. Dopisnik Moriya Wahlberg izvijestio je da je šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi zatražio od ministra odbrane da napusti sastanak. Gallant je napustio mjesto, u pratnji svojih pomoćnika, nakon što je napao Netanyahua i Hanegbija.

Izraelske novine Haaretz danas su prenijele riječi jedne osobe iz Ministarstva sigurnosti koja je rekla da “nema budućnosti sa ratom, a Netanyahu odugovlači kako bi kupio vrijeme i pobjegao od odgovornosti”.

Izvor: Al Jazeera