Američki Kongres usvojio privremeni zakon za finansiranje vlade

Senat s demokratskom većinom i Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom u velikom su vremenskom zaostatku u izvršavanju svoje osnovne dužnosti finasiranja vlade za fiskalnu godinu.

'Imamo dobre vijesti za Ameriku. U petak neće biti zatvaranja', rekao je vođa senatske većine demokrat Chuck Schumer (EPA)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a je u četvrtak odobrio privremeni zakon za finansiranje savezne vlade do početka marta, čime je spriječeno djelomično zatvaranja vlade, poslavši ga predsjedniku Joeu Bidenu na konačno odobrenje.

Mjera je usvojena s 314 prema 108 glasova – protiv je bilo 106 republikanaca i dvoje demokrata, prenosi Hina.

Ranije u četvrtak, Senat je lako usvojio prijedlog zakona sa 77 prema 18 glasova, uoči krajnjeg roka koji istječe za vikend.

“Imamo dobre vijesti za Ameriku. U petak neće biti zatvaranja”, rekao je vođa senatske većine demokrat Chuck Schumer, neposredno uoči glasanja u tom domu. Njegove osjećaje nisu dijelili neki krajnje desničarski republikanci u Zastupničkom domu. Oba su doma Kongresa ubrzala glasanje zbog prognoze snježne oluje u petak koja bi mogla spriječiti odlazak zastupnika za vikend.

Vremenski zaostatak

Senat s demokratskom većinom i Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom u velikom su vremenskom zaostatku u izvršavanju svoje osnovne dužnosti finasiranja vlade za fiskalnu godinu koja je započela 1. oktobra, a zastupnici se bore da zadrže otvorena vrata kako bi dobili više vremena za usvajanje cjelogodišnjeg budžeta.

Schumer i njegov republikanski kolega u Zastupničkom domu Mike Johnson, početkom ovog mjeseca složili su se s diskrecijskim nivoom potrošnje od 1.590 milijardi dolara za godinu koja završava 30. septembra. Ali kao znak koliko je Kongres podijeljen, dvije se stranke sada ne slažu oko toga broja, a demokrati kažu da je stvarni dogovoreni iznos 1.660 milijardi dolara, navode agencije.

Intenzivno nadmetanje između republikanaca u Zastupničkom domu koji traže duboke rezove potrošnje i demokrata dolazi usred nacionalnog duga od 34.400 milijardi dolara koji ubrzano eskalira.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada