Uoči predizbora u New Hampshireu otkazane dvije republikanske debate

Dvije republikanske debate otkazane su nakon što su bivši predsjednik Donald Trump i njegova protukandidatkinja Nikki Haley odbili na njima sudjelovati uoči predizbora u saveznoj državi New Hampshire.

Nikki Haley je bila ambasadorica SAD-a u UN-u tokom mandata Donalda Trumpa (Reuters)

Dvije republikanske debate otkazane su u srijedu nakon što su bivši predsjednik Donald Trump i njegova protukandidatkinja Nikki Haley odbili na njima sudjelovati uoči predizbora u saveznoj državi New Hampshire iduće sedmice.

ABC i CNN otkazali su planirane debate nakon što je Haley, bivša ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim narodima, objavila da neće doći na njih ako to ne učini i Trump, prenosi Hina.

Bivši predsjednik dao je do znanja da neće uopće sudjelovati na debatama, što znači da bi im kao konkurent na pozornici ostao samo guverner Floride Ron DeSantis.

Haley pokušava sustići Trumpa pobjedom u New Hampshireu nakon što je on u ponedjeljak pobijedio u Iowi, prvoj saveznoj državi u kojoj su se natjecali republikanski kandidati za predsjednika.

Borba za glasače

Nove ankete objavljene u srijedu Trumpu daju 50 posto podrške među republikancima, u odnosu na 34 posto za Haley i samo pet za DeSantisa.

Haley raste u anketama, no u Iowi je završila tek treća, iza floridskog guvernera. Sve nade je položila u New Hampshire, saveznu državu s umjerenijim biračima.

Tamo glasati može bilo ko, pa i demokrati, što joj možda daje veću šansu protiv Trumpa, piše agencija dpa. Haley je u srijedu obilazila tu saveznu državu s popularnim guvernerom Chrisom Sununuom, pokušavajući pridobiti birače u posljednji trenutak.

Republikanski predizbori u New Hampshireu održavaju se u utorak, a ankete i tamo predviđaju Trumpovu pobjedu, no ne uvjerljivu kao u Iowi. Iduća savezna država koja će birati kandidata republikanaca bit će Južna Karolina 24. februara.

Izvor: Agencije