Tužitelj traži petogodišnji zatvor za Putinovog kritičara Girkina

Državno tužiteljstvo optužuje Girkina, koga na zapadu smatraju ratnim zločincem zbog obaranja putničkog aviona 2014. u istočnoj Ukrajini, za poticanje na ekstremizam, što on negira.

Girkinov se slučaj pomno prati kao indikacija tolerancije Kremlja prema kritikama na račun ratnih napora u Ukrajini (Reuters)

Ruski državni tužitelj je od suda u Moskvi u četvrtak zatražio da na gotovo pet godina zatvori istaknutog nacionalistu Igora Girkina, koji predsjednika Vladimira Putina i vojni vrh optužuje da rat u Ukrajini ne vode dovoljno efikasno, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Državno tužiteljstvo optužuje Girkina, koga na zapadu smatraju ratnim zločincem zbog obaranja putničkog aviona 2014. u istočnoj Ukrajini, za poticanje na ekstremizam, što on negira.

Girkinov se slučaj pomno prati kao indikacija tolerancije Kremlja prema kritikama na račun ratnih napora u Ukrajini, koje Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Moskovski sud kojem je dodijeljen njegov slučaj je u saopćenju u četvrtak rekao da je državni tužitelj zatražio da se Girkin zatvori na četiri godine i 11 mjeseci u kaznenoj koloniji te da mu se odredi trogodišnja zabrana korištenja interneta. Očekuje se da će presuda biti donesena 25. januara, prenose agencije.

Pedesettrogodišnji Girkin, koji je javno razmatrao mogućnost da se na idućim predsjedničkim izborima kandidira protiv Putina, pritvoren je u julu prošle godine.

Obaranje malezijskog aviona

Girkin je u maju s istomišljenicima osnovao “Klub gnjevnih patriota” radi spašavanja Rusije od nečeg što je nazvao opasnošću od sistematskog haosa zbog vojnih neuspjeha u Ukrajini i zbog sukoba unutar elite radi određivanja Putinovog nasljednika.

Girkin je u objavi 18. jula na svom službenom kanalu na Telegramu, koji prati više od 760.000 ljudi, Putina zasuo uvredama na ličnom nivou i pozvao ga da vlast preda “nekome zaista sposobnom i odgovornom”.

Kao bivši oficir ruske sigurnosne službe FSB te vojni komandant poznat kao i Igor Strelkov, Girkin je Rusiji pomogao anektirati poluotok Krim 2014., a ubrzo potom organizirati proruske milicije koje su Kijevu otele kontrolu nad istočnom Ukrajinom, što su događaji kojima je započeo ruski rat protiv Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici i zapadne grupe za zaštitu ljudskih prava ga optužuju da je tamo počinio ratne zločine, što on negira.

Nizozemski sud mu je u odsustvu odredio doživotnu kaznu zatvora 2022. zbog navodne uloge u obaranju aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 nad istočnom Ukrajinom 2014., pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade, za što je tada negirao odgovornost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada