Svjetski mediji: Izrael ide ka ‘ćorsokaku’ u Khan Yunisu, SAD bespomoćan na Crvenom moru

Pokušaj kontrole nad ‘labirintom tunela Khan Yunisa’ bit će veoma rizičan, piše The Wall Street Journal.

(AFP)

Današnja izdanja dnevnih novina širom svijeta fokusirala su se na “ćorsokak” prema kojem, kako kažu, koračaju izraelske snage u gradu Khan Yunis na jugu Pojasa Gaze te na bespomoćnost Sjedinjenih Američkih Država na Crvenom moru.

U američkim novinama The Wall Street Journal objavljeno je da izraelske snage idu ka ćorsokaku u Khan Yunisu te da će pokušaj kontrole nad “labirintom tunela Khan Yunisa” biti rizičan. Kontrola grada “znači stezanje obruča oko područja na kojem se nalazi ogroman broj raseljenih Palestinaca”, a ovo se “poklapa sa eskalacijom međunarodnih protesta zbog velikog broja poginulih i ranjenih palestinskih civila, što povećava pritisak na Izrael da promijeni svoju taktiku”.

Britanske dnevne novine The Guardian navode da humanitarni službenici u Pojasu Gaze kažu da su roditelji “počeli žrtvovati svoj dio hrane za svoju djecu”. Citiraju ljekare koji su rekli da su mnoga djeca umrla zbog nedostatka hrane i visoke tjelesne temperature, pored toga što su mnoga novorođenčad živjela samo nekoliko dana zbog gladi njihovih majki.

U izraelskim novinama The Jerusalem Post, Daniel Goldman piše da je Izraelu potrebna nova politička vizija koja naglašava saradnju i dijalog, jer je trenutna atmosfera jedinstva “uspjela da prekrije političke i društvene pukotine koje ključaju ispod površine”. Ali Goldman vjeruje da bi se nesuglasice koje su bile prije 7. oktobra lako mogle ponovo pojaviti te da bi tada oporavak bio teži.

U uvodniku izraelskih novina Haaretz poziva se na “rješenje premijera Benjamina Netanyahua prije nego što Zapadna obala eksplodira”, uz napomenu da je “otvaranje drugog fronta na Zapadnoj obali opasnost koja se mora spriječiti”. Ističe da Netanyahuova vlada samo dolijeva ulje na vatru svojim verbalnim napadima na Palestinske vlasti, zatim poređenjem vlasti i Islamskog pokreta otpora (Hamas) te dopuštanjem velikom broju doseljenika da se naoružaju i protjeruju Palestince sa njihove zemlje.

Husi posjeduju ‘otvor boce’

Francuske dnevne novine Liberation navode da su komercijalni brodovi koji žele ući na Crveno more kroz Bab al-Mandab sada prisiljeni izjaviti da nemaju veze s Izraelom i to uključiti u svoje navigacijske podatke. Posada broda to radi kako bi izbjegla opasnost, ali i rutu oko afričkog kontinenta.

U dnevnim novinama The Washington Post, David Ignatius napisao je da grupa Husi posjeduje “otvor boce” jer kontrolira prolaz Bab al-Mandab, što joj omogućava da utiče na globalne lance snabdijevanja. Autor smatra da ova sposobnost “predstavlja veoma važnu slabost u globalnoj ekonomiji, ali o njoj nema rasprave”. Dodaje da je to “slabost Sjedinjenih Američkih Država, koje se ponose svojom ulogom garanta slobode kretanja, a sada se čine nemoćnim da to spriječe”.

Naposljetku, američki časopis Foreign Affairs navodi da je rat u Pojasu Gaze “oživio osovinu otpora na Bliskom istoku”, upozoravajući da bi neprijateljstvo prema Zapadu “moglo ponovo zapaliti iskru ekstremizma i političkih nemira”. Također navodi da jedini način da se eliminiše ova opasnost “leži u okončanju rata u Pojasu Gaze i pregovorima o stvarnom i pravednom rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba”.

Izvor: Al Jazeera