Stratfor: Šta bi značio rat Izraela sa Hezbollahom

Američka obavještajna web-stranica ukazala je na prijetnje izraelskih političara vojnom akcijom širokih razmjera protiv Hezbollaha, kao i na najnoviju uznemirujuću izjavu šefa izraelske vojske.

Izraelsko gađanje ciljeva Hezbollaha na izraelsko-libanskoj granici (Reuters)

Iako je sveobuhvatna invazija na Liban malo vjerovatna, Izrael razmatra poduzimanje koraka koji bi povećali ozbiljnost situacije, objavio je Stratfor. Pod time podrazumijeva snažnije djelovanje protiv Hezbollaha u Libanu, čime Izrael rizikuje da vodi dugotrajan rat na više frontova.

Američka obavještajna web-stranica ukazala je na prijetnje izraelskih političara vojnom akcijom širokih razmjera protiv Hezbollaha, kao i na najnoviju uznemirujuću izjavu šefa IDF-a generala Herzija Halevija, koji je rekao da će vlada postaviti izraelske snage na mjesta neophodna za osiguranje sjeverne granice.

On je također istakao da je izraelsko Ministarstvo zdravlja upozorilo bolnice na sjeveru Izraela da se pripreme za prijem velikog broja žrtava te da planiraju mogućnost prekida snabdijevanja medicinskim potrepštinama u slučaju napada velikih razmjera od strane Hezbollaha.

Stratfor je dodao da ovi komentari i upozorenja dolaze nakon eskalacije između Izraela i Hezbollaha, koja se ogleda u napadima Izraela na više istaknutih vojskovođa stranke i vođa Hamasa u Libanu, na šta je Hezbollah odgovorio pokušajem napada na strateške izraelske vojne lokacije.

‘Mogućnost sveobuhvatne invazije’

Dalje navodi da se izraelska vojna strategija sastoji od usmjerene eskalacije kako bi se izvršio pritisak na Hezbollah da se povuče s granice. Ako trenutna vojna strategija ne uspije uspostaviti održivu tampon zonu, vjerovatno će se povećati napadi Izraela na Hezbollahovu vojnu infrastrukturu, uključujući stalne kopnene napade i napade van južne pogranične oblasti.

Ako ovi napadi širih razmjera ne uspiju, Izrael će koristiti kopnene napade na bataljone u južnom Libanu kako bi “očistio i kontrolisao teritoriju militanata” i pokazao da bi mogao izvršiti sveobuhvatnu invaziju.

Američka web-stranica dodaje da Izrael ima opciju da ponovi sveobuhvatnu invaziju kada se borbene operacije u Pojasu Gaze završe, iako bi to vjerovatno dovelo do direktne iranske odmazde protiv Izraela, što tu opciju čini malo vjerovatnom.

Na kraju navodi da bi Izrael vjerovatno razmotrio ovu opciju samo u slučaju da: dobije punu diplomatsku podršku Sjedinjenih Američkih Država, ispuni svoje glavne vojne ciljeve u Pojasu Gaze, ima unutrašnje političko jedinstvo i podršku za operaciju i u slučaju da Hezbollah pokrene napade na izraelske gradove, što će biti nemoguće ignorirati.

Izvor: Agencije