SAD izveo nove napade na ciljeve Husa u Jemenu

Američka vojska je objavila da je četvrtog dana napada pogodila 14 projektila koji su bili ‘spremni za ispaljivanje’ iz Jemena.

Pristalice Husa tokom protesta protiv nedavnih napada pod vodstvom SAD-a (Khaled Abdullah/Reuters)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država kaže da su njene snage geđale 14 projektila “koji su bili spremni za ispaljivanje” iz Jemena, četvrtog dana direktnih napada na grupu koju povezuju s Iranom, u manje od sedmicu dana.

Projektili su predstavljali prijetnju komercijalnim brodovima i plovilima američke mornarice u regiji, saopštila je u srijedu Centralna komanda SAD-a (CENTCOM).

Husi, koji kontroliraju veći dio Jemena i od novembra napadaju brodove u regiji, saopštili su da neće zaustaviti svoje napade na brodske rute uprkos udarima američke vojske.

“Nećemo odustati od ciljanja izraelskih brodova ili brodova koji idu prema lukama u okupiranoj Palestini… u znak podrške palestinskom narodu”, rekao je glasnogovornik grupe Mohammed Abdelsalam za Al Jazeeru u četvrtak.

“Ovi projektili na lansirnim šinama… mogli su biti ispaljeni bilo kada, što je navelo američke snage da iskoriste svoje pravo i obvezu da se brane”, objavio je CENTCOM na mreži X.

Namjera napada je degradirati “sposobnosti Husa da nastave svoje bezobzirne napade na međunarodne i komercijalne brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab-el-Mandeb i Adenskom zaljevu”, dodaje se.

Novinska agencija Saba, koju kontroliraju Husi, objavila je da su SAD i Velika Britanija tokom noći pokrenuli napade u pokrajinama Hodeidah, Taiz, Dhamar, al-Bayda i Saada. Međutim, CENTCOM nije spomenuo nikakvu umiješanost Velike Britanije u posljednje napade.

“Ovo je otvoreni rat i oni moraju pretrpiti razorne i snažne udare i odgovore, ako Bog da”, napisao je dužnosnik Husa Ali al-Qahoum na X-u nakon najnovijih napada.

SAD je u srijedu ponovo označio jemensku grupu kao “terorističku” organizaciju, kao odgovor na njene kontinuirane napade i prijetnje brodskom prometu, i uvele joj sankcije. Odredba neće stupiti na snagu u narednih 30 dana.

Husi su rekli da to neće utjecati na njihove operacije sprječavanja izraelskih brodova ili plovila koja idu u Izrael da pređu Crveno more, Arapsko more i moreuz Bab al-Mandeb.

Pravnici i analitičari kažu da bi potez SAD mogao negativno utjecati na jemenske civile.

Husi, koji podržavaju palestinsku oružanu grupu Hamas, pokrenuli su svoje napade kao odgovor na izraelski rat u Gazi. Njihovi udari su usporili trgovinu između Azije i Evrope i uznemirili velike svjetske sile.

Ranije u srijedu, CENTCOM je rekao da je bespilotna letjelica lansirana iz područja pod kontrolom Husa u Jemenu pogodila američki brod Genco Picardy u Adenskom zaljevu. Navodi se da je nanijela određenu štetu, ali nije bilo povrijeđenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada