Pakistan izveo ‘precizne’ vojne napade na Iran kao odgovor na bombardiranje

Pakistan je napao teritoriju Irana ‘visoko koordiniranim’ vojnim udarima, nešto više od 24 sata nakon iranskih zračnih napada u Balochistanu.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova, Pakistan je izveo ono što je nazvao 'operacijom zasnovanom na obavještajnim podacima' na skrovište oružanih grupa u iranskoj pokrajini Sistan-Baluchistan (AFP)

Pakistan je u četvrtak ujutro napao teritoriju Irana “visoko koordiniranim” vojnim udarima, nešto više od 24 sata nakon iranskih zračnih napada u Balochistanu, dodatno podižući napetosti među susjedima i izazivajući strahove od šireg sukoba.

U četvrtak ujutro, prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, Pakistan je izveo ono što je nazvao “operacijom zasnovanom na obavještajnim podacima” na skrovište oružanih grupa u iranskoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

Kodnog naziva “Marg Bar Sarmachar” (Smrt Saramcharu), takozvana operacija rezultirala je smrću “više terorista”, objavio je Pakistan, ne precizirajući koliko je ljudi ubijeno.

Iranski mediji navode da je nekoliko projektila pogodilo mjesto u pokrajini koja graniči s Pakistanom, usmrtivši devet osoba.

Odgovor je došao dan nakon što je Iran pokrenuo zračne napade koristeći “dronove i projektile” protiv oružane grupe Jaish al-Adl u blizini grada Panjgur u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balochistan, koja graniči s Iranom. Teheran je optužio Jaish al-Adl za više napada u prošlosti.

Pakistan je reagirao na iranski napad – u kojem je ubijeno dvoje djece i povrijeđeno troje – nazvavši ga “neprihvatljivim” i rekao da država zadržava pravo odgovoriti na ovaj “nezakoniti čin”.

Pakistansko ministarstvo je u saopćenju objavljenom u četvrtak navelo da je tokom posljednjih nekoliko godina Iran bio obaviješten o utočištima u kojima se kriju oružane pobunjeničke grupe koje traže odcjepljenje Balochistana, pakistanske jugozapadne pokrajine koja graniči s Iranom.

“Pakistan je također podijelio više dosjea s konkretnim dokazima o prisutnosti i aktivnostima ovih terorista”, saopćilo je ministarstvo.

Međutim, dodaje se, zbog nedostatka akcije iranske vlade, Pakistan je odlučio reagirati s obzirom na “vjerodostojne obavještajne podatke”.

“Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedini cilj današnjeg čina bili su napori za postizanje sigurnosti Pakistana i ostvarivanje nacionalnog interesa koji je najvažniji i koji ne može biti kompromitiran”, dodaje se u saopćenju.

Pakistan je ranije opozvao svog predstavnika iz Teherana u nizu poteza kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo iranskim napadom. Također je rečeno da će zabraniti iranskom ambasadoru u Islamabadu – koji je trenutno izvan Pakistana – da se vrati u misiju.

Diplomatski potezi

Privremeni pakistanski premijer Anwar-ul-Haq Kakar sastao se s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirabdollahianom u Švicarskoj u utorak na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, nekoliko sati prije iranskog napada.

Međutim, u srijedu je Amirabdollahian rekao da je napad na “pakistansko tlo” bio odgovor na nedavne napade oružane grupe na iranski grad Rask u jugoistočnoj pokrajini Sistan-Baluchistan.

Naglašavajući da iako Iran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana, rekao je da ta zemlja neće praviti kompromise po pitanju vlastite sigurnosti.

“Grupa je našla sklonište u nekim dijelovima pakistanske pokrajine Balochistan. Razgovarali smo s pakistanskim dužnosnicima nekoliko puta o ovom pitanju”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada