Haaretz: Šta slijedi nakon rata u Gazi?

Izvještaji medija otkrili su da Izrael vrši pritisak na američku administraciju da ne spominje rješenje o dvije države.

Dahlia Scheindlin: Izrazi 'mirovni proces' i 'rješenje o dvije države' imaju hitne konotacije (Al Jazeera)

Anketar i politička analitičarka Tel Aviva Dahlia Scheindlin rekla je da postoje teška pitanja vezana za to kako okončati rat u Gazi, njegov smisao i kako će izgledati poslijeratna faza za Pojas Gaze?

Ona je u članku, u izraelskom listu Haaretz postavila pitanje da li je svijet ozbiljan u pogledu rješavanja palestinsko-izraelskog sukoba, napominjući da su mnogi svjetski lideri u više navrata ponavljali svoju posvećenost konačnom političkom rješenju sukoba zasnovanom na principu dvije države.

Široka podrška za rješenje o dvije države

Dodala je da su američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Rishi Sunak, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, Evropska unija i arapski lideri izrazili podršku rješenju o dvije države.

Scheindlin je navela da nakon godina u kojima su fraze “mirovni proces” i “rješenje dvije države” bile ništa drugo do praznih riječi, one sada nose hitne konotacije. Ali šta vlade ovih međunarodnih lidera namjeravaju učiniti kako bi unaprijedile svoju deklarativnu politiku, nije sasvim jasno.

Zvanične izjave daju jasnu sliku vizije politike i, u najboljem slučaju, sadrže nagovještaje o konkretnim koracima koji imaju za cilj da uozbilje konotacije tih izjava.

Blinkenovih pet “ne”

Politička analitičarka je podsjetila na pet “ne” – ili takozvanih “tokijskih principa” – koje je američki državni sekretar Antony Blinken iznio početkom novembra:

  • Ne raseljavanju Palestinaca iz Gaze
  • Ne korištenju Gaze kao platforme za “terorizam”
  • Ne ponovnoj okupaciji ili opsadi Gaze
  • Ne oduzimanju dijela teritorije Gaze
  • Sa Zapadne obale ne bi trebala da postoji “teroristička” prijetnja.

Prema članku Haaretza, američki državni sekretar je pronicljivo shvatio da dugoročna vizija mirovnog rješenja mora biti vodilja u politici kada se slegne prašina rata.

Blinken je izrazio uvjerenje da je došlo vrijeme za početak razgovora o budućnosti o kojoj se ima razgovarati “danas, ne sutra, ne poslije rata, jer će nam definiranje dugoročnih ciljeva i predstavljanje mape za njihovo postizanje pomoći da formuliramo pristup koji će da zadovolji trenutne potrebe.”

Njemačka potvrda Blinkenovog ne

Scheindlin je citirala njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, tokom njene prošlosedmične posjete regiji, koja je potvrdila da Pojas Gaze pripada Palestincima, da njen narod ne može biti raseljen i da Izrael ne bi trebao ponovo okupirati Pojas ili se u njemu zadržavati. Također je izrazila zabrinutost zbog “ilegalnih” naselja na Zapadnoj obali.

Prema mišljenju političke analitičarke, još uvijek je nejasno šta će međunarodni lideri učiniti da implementiraju ovu viziju. Ona vjeruje da bi signali koje su poslale Sjedinjene Američke Države mogli biti zbunjujući. Izvještaji medija otkrili su da Izrael vrši pritisak na američku administraciju da ne spominje rješenje o dvije države.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su “tajno” preduzele korak, koji može biti historijski, da uskrate izdavanje viza “nasilnim” doseljenicima na Zapadnu obalu, kako bi ih spriječile da uđu na teritoriju SAD-a.

Čini se da će Evropa slijediti primjer Amerike. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, izričito je u decembru najavio da će EU “raditi na uvođenju sankcija ekstremističkim doseljenicima na Zapadnoj obali”.

Uvjerenje u neophodnost ozbiljne političke transformacije

Scheindlin je rekla da se čini da su diplomate uvjerene u neophodnost ozbiljne političke transformacije u regiji, a također shvataju da je to kontroverzno globalno pitanje, ne samo unutar Evrope.

U tom cilju, čini se da se zapadni kreatori politike slažu da arapski svijet mora biti uključen u svaki budući politički proces.

Ona je objasnila da nije sigurna da bi razgovor o donošenju prave političke odluke o izraelsko-palestinskom sukobu ovog puta mogao biti ozbiljniji nego ranije.

No, dodala je, možda lideri tih zemalja grozničavo rade iza kulisa kako bi došli do “dobro formirane” strategije koja vodi ka miru.

Dodala je da je regija izgledala toliko bespomoćna da je molila strance da joj pruže ruku pomoći, prije nego što je upitala: Zar Izraelci i Palestinci zaista ne mogu ništa učiniti da se spase? Njen odgovor je bio pozitivan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada