Eurozastupnici zabrinuti zbog predstojećeg mađarskog predsjedavanja EU

Mađarska treba 1. jula preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijeća EU od Belgije.

Eurozastupnici su upozorili kako će dužnost predsjednika Evropskog vijeća, ako to mjesto bude upražnjeno, pasti na premijera Mađarske Viktora Orbana (Reuters)

Zastupnici Evropskog parlamenta izrazili su, u danas usvojenoj rezoluciji, ozbiljnu zabrinutost zbog dalje erozije demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, postavljajući istovremeno pitanje da li će ta država biti u stanju ispuniti dužnosti predsjedavanja Evropskom unijom, prenosi Beta.

Mađarska treba 1. jula preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijeća EU od Belgije.

Eurozastupnici su upozorili kako će dužnost predsjednika Evropskog vijeća, ako to mjesto bude upražnjeno, pasti na premijera Mađarske Viktora Orbana, tokom rotirajućeg predsjedavanja EU te države.

Naime, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nedavno je najavio kako će biti kandidat za izbore za Evropski parlament početkom juna i da će napustiti sadašnju funkciju u julu, prije isteka mandata.

Zloupotreba prava na veto

U svjetlu toga, eurozastupnici traže od Vijeća da nađe rješenje kako bi suzbilo rizike i zalažu se za reformu procesa odlučivanja u Vijeću kako bi se okončali zloupotreba prava na veto i ucjene, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji Parlament osuđuje smišljene, stalne i sistematske napore mađarske Vlade da potkopa osnivačke vrijednosti EU.

Posebne bojazni parlamentarci su u rezoluciji izrazili zbog nedavno usvojenog paketa “za zaštitu nacionalnog suvereniteta” Mađarske, koji porede sa ruskim zakonom o stranim agentima.

Parlament je također izrazio žaljenje zbog odluke Evropske komisije da oslobodi Budimpešti do 10,2 milijarde eura prethodno zamrznutih sredstava, iako Mađarska nije realizovala sve tražene reforme.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada