Biden se ‘igra vatrom’ označavanjem jemenskih Husa kao ‘teroriste’

Zagovornici kažu da označavanje Husa kao ‘globalne terorističke grupe’ rizikuje pogoršanje ionako teške humanitarne krize u Jemenu.

Novoregrutovani borci Husi drže vatreno oružje tokom ceremonije na kraju njihove obuke u Sani, Jemen, 11. januara (Khaled Abdullah/Reuters)

Bila je to jedna od prvih velikih spoljnopolitičkih odluka Joea Bidena.

Manje od mjesec dana nakon što je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država opozvao je dvije oznake “terorista” koje je jemenskim pobunjenicima Husi nametnuo njegov prethodnik Donald Trump. Tada je državni sekretar Antony Blinken rekao da je taj potez došao kao znak “prepoznavanja teške humanitarne situacije u Jemenu”.

Ujedinjeni narodi, kao i humanitarne grupe, ali i američki zakonodavci, upozorili su da bi naziv “terorista” mogao prekinuti priliv pomoći u zemlju.

Sada, skoro tačno tri godine kasnije, Bidenova administracija ponovo nameće tu etiketu Husima, proglašavajući ih “posebno označenom globalnom terorističkom grupom” usred serije napada u Crvenom moru.

I ponovo, zagovornici prava i politički analitičari upozoravaju na negativne posljedice koje bi odluka mogla imati na jemenske civile. Mnogi se također pitaju da li će vraćanje te etikete natjerati Huse da prekinu napade.

“Veoma sam zabrinut zbog razornih posljedica po obične ljude u Jemenu“, rekao je Afrah Nasser, saradnik u Arapskom centru Washington DC, koji je prethodno radio kao istraživač u Human Rights Watchu u Jemenu.

Nasser je za Al Jazeeru rekao da vraćanje etikete “teroristi” Husima riskira produbljivanje humanitarne krize u Jemenu, koji je poprište dugogodišnjeg rata između Husa i koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Više od polovine stanovništva Jemena – 18,2 miliona ljudi, treba pomoć, prema UN-u, jer je zemlja pogođena teškom ekonomskom krizom, rastućim troškovima, masovnim raseljavanjem i nedostatkom hrane.

“Obična jemenska porodica danas pati zbog politike Husa i politike međunarodne zajednice u Jemenu, kao što je ova (SAD) etiketa”, rekao je Nasser.

“Jemenci su uhvaćeni između dvije vatre”, dodao je.

Napadi u Crvenom moru

U saopštenju od srijede ujutro, Blinken je rekao da je oznaka Specijalno označene globalne terorističke grupe (SDGT) kreirana kao odgovor na napade Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru.

“Ova oznaka ima cilj ukazati na odgovornost za terorističke aktivnosti grupe. Ako Husi zaustave svoje napade u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, Sjedinjene Američke Države će preispitati odluku”, rekao je visoki američki diplomata.

Husi orijentisani prema Iranu, koji kontrolišu velike dijelove Jemena, počeli su ispaljivati ​​projektile na Izrael i napadati komercijalne brodove u Crvenom moru ubrzo nakon što je u oktobru počeo rat u Gazi.

Grupa je obećala da će gađati brodove povezane s Izraelom kao dio napora da izvrši pritisak na vladu u Tel Avivu da prekine svoje bombardiranje Gaze i omogući više isporuka humanitarne pomoći obalskoj palestinskoj enklavi. Kasnije su Husi proširili prijetnju na sve komercijalne brodove koji putuju u Izrael duž glavne trgovačke rute – jemenske obale.

Napadi su doveli do toga da brodarske kompanije obustave plovidbu u Crvenom moru.

Washington je pokrenuo pomorsku koaliciju za zaštitu komercijalnih brodova u decembru, a također je izveo nekoliko napada na mete Husa u Jemenu ovog mjeseca pretvarajući krizu, kako su posmatrači nazvali, u opasnu eskalaciju.

U srijedu je Bidenova administracija branila svoju odluku da Husima ponovo nametne oznaku SDGT.

“Sankcije su orijentisane na Huse, a ne na narod Jemena”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na konferenciji za novinare.

Međutim, stručnjaci sumnjaju da će oznaka SDGT navesti Huse da zaustave napade u Crvenom moru, kao što Bidenova administracija očekuje.

“Čini se vrlo malo vjerovatnim da će to imati bilo kakav pozitivan učinak na ponašanje Husa”, rekao je za Al Jazeeru Brian Finucane, viši savjetnik u istraživačkom centru Međunarodne krizne grupe.

Ponovno uvođenje oznake SDGT, dodao je, odražava odbijanje Washingtona da prizna da su napadi Husa povezani s ratom u Gazi.

Sporna oznaka

Oznaka SDGT prvenstveno je fokusirana na finansije pojedinca ili grupe. U ovom slučaju, zamrznut će imovinu Husa u Sjedinjenim Američkim Državama i zabraniti građanima SAD-a da imaju bilo kakve finansijske poslove s grupom.

Oznaka SDGT blaža je od oznake koju je Trumpova administracija nametnula Husima: “Strana teroristička organizacija” ili FTO. Takva oznaka smatra ozbiljnim zločinom podržavanje grupe pod tom oznakom.

“Ova (SDGT oznaka) je neka vrsta minimuma: ograničavanje pristupa sredstvima iz inostranstva, pristup međunarodnim tržištima. To su stvari koje Husi nemaju i nikada nisu imali. Oni ne posjeduju dionice na njujorškoj berzi”, rekao je Nabeel Khoury, bivši zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Jemenu.

Pristalice Husa prisustvuju protestu protiv zračnih napada pod vodstvom SAD-a 12. januara 2024. godine u Sani, u Jemenu (AP Photo)

Međutim, Khoury je za Al Jazeeru rekao da je malo vjerovatno da će Husi napraviti razliku između SDGT ili FTO oznake i da će odluku od srijede shvatiti kao uvredu koja bi mogla dovesti do dalje eskalacije.

Nekoliko sati nakon što su sankcije objavljene, Husi su rekli da su ispalili “pomorske projektile” na američki brod u Adenskom zaljevu.

Centralna komanda SAD-a je kasnije potvrdila da je Genco Picardy u vlasništvu SAD-a pogođen, uzrokujući određenu štetu, ali bez povrijeđenih lica.

“Zaista je zbunjujuće šta ova administracija radi. Mislim da se o ovome nije mnogo razmišljalo”, rekao je Khoury.

“Ova etiketa više liči na uvredu. To je zapravo način da bacite staru rukavicu u lice i ošamarite nekoga s istom”, dodao je.

Nasser je također upozorio da bi sankcije mogle dodatno ohrabriti Huse i “doprinijeti radikalizaciji nekih dijelova stanovništva i ojačati sistem regrutacije Husa”.

‘Nivo neizvjesnosti za Jemence’

Ipak, iako je oznaka SDGT  “blaža” od FTO, Bidenova administracija je svjesna “da bi ove sankcije mogle pogoršati stvari za narod Jemena”, rekao je Brian Finucane, viši savjetnik za američki program u think tanku Crisis Group.

To je zato što će finansijske institucije i humanitarne organizacije “vjerovatno biti vrlo oprezne u vezi s Husima u Jemenu”, posebno dok se ne uspostave jasna pravila oko preimenovanja, objasnio je Finucane.

U srijedu je Bidenova administracija rekla da “poduzima značajne korake da ublaži sve negativne posljedice koje ovo imenovanje može imati na narod Jemena”.

Odluka će stupiti na snagu za 30 dana, navodi Blinken, a za to vrijeme će se uprava konsultovati sa humanitarnim organizacijama i drugim zainteresovanim stranama.

Očekuje se da će Ministarstvo finansija SAD-a izdati dozvole “koje će ovlastiti određene transakcije vezane za nabavku hrane, lijekova i goriva, kao i lične doznake, telekomunikacije i poštu, te lučke i aerodromske operacije na koje se narod Jemena oslanja”.

Ali to ne umanjuje strahove da će sankcije negativno uticati na Jemence.

“Ove sankcije će dodati još jedan nivo neizvjesnosti i prijetnje Jemencima koji su još uvijek zaglavljeni u jednoj od najvećih svjetskih humanitarnih kriza”, rekao je u pisanoj izjavi za Al Jazeeru Scott Paul, pomoćnik direktora za mir i sigurnost u Oxfam America.

“Bidenova administracija se igra vatrom i mi ih pozivamo da odmah ukinu ove sankcije i da sada daju prioritet životima Jemenaca.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada