Al-Duwairi komentira odbijanje izraelskih vojnika da se bore u Gazi

Izraelski radio otkrio je da su rezervni vojnici koji su odbili učestvovati u borbama u Pojasu Gaze govorili o ozbiljnim nedostacima u nivou obuke.

Vojni i strateški stručnjak Al-Duwairi kaže da su neke palestinske jedinice prešle sa ofanzivnih dejstava na operacije iza linija okupacionih snaga (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, rekao je za izraelsku okupacionu vojsku da joj nedostaje individualnih vještina na nivou komandanata, podoficira i oficira, ističući da je otpor u sjevernoj Gazi ušao u novu fazu rata.

Al-Duwairi je prokomentirao odbijanje izraelskih rezervnih vojnika da učestvuju u borbama u Pojasu Gaze, rekavši da je “ovo pokazatelj slabosti” i da osnove obuke od 2006. više nisu iste nakon usvajanja različitih pristupa obučavanju koji se fokusiraju na elitne snage, posebno zračne i specijalne, u trenucima pada fokusa sa kopnenih snaga.

Al-Duwairi je rekao da operativne taktičke vježbe nisu bile fokusirane na kopnene snage, “pa je učinak oficira, podoficira i vojnika opao”, napominjući da su ti vojnici obučeni za defanzivnu misiju kako bi čuvali naselja oko Pojasa Gaze i nisu obučavani za ofanzivne misije.

Dodao je da rezervni vojnik sa sigurnošću zna da se, ako uđe u Gazu, neće vratiti živ, “pa upućuje kritike, odbija naređenja i negoduje da bi ostao živ. Argument mu je da nije prošao obuku”.

Al-Duwairijev komentar uslijedio je nakon što je izraelski radio otkrio da su rezervni vojnici koji su odbili učestvovati u borbama u Pojasu Gaze govorili o ozbiljnim nedostacima u nivou obuke.

Nova taktika otpora

U tom kontekstu, vojni ekspert je rekao da je otpor u sjevernom Pojasu Gaze počeo prelaziti u fazu iscrpljivanja i slabljenja okupacionih snaga, koje se zavraćaju u ista područja nakon što dobiju obavještajne podatke o zarobljenicima i drugima.

Al-Duwairi je dodao da su ovi ciljevi (obavještajni podaci) poticaj za ulazak okupacionih snaga, nakon čega slijedi njihovo potiskivanje. “Stoga je misija otpora da postavlja zasjede i namamljuje okupacione snage u mjesta gdje će biti likvidirane”, gdje će okupacija plaćati jednak ili veći ceh od onoga koji je do sada plaćala u kontekstu rata u Pojasu Gaze.

Rekao je da je južna granica sjevernog Pojasa, koja se dodiruje sa sjevernom granicom Gazanske doline (Juhr al-Dik i periferija naselja Zaytoun i Tal al-Hawa), mjesto gdje su okupacione snage izložene razrađenim zasjedama, pa pribjegavaju vatrenim obručima i danima se suzdržavaju od ulaska u ta područja.

Al-Duwairi je rekao da su odbrambene i borbene uloge Brigada Qassama preustrojene nakon što su iste bile raspoređivane po geografskim linijama, kada je, na primjer, bataljon Shuja'iya bio zadužen da brani samo naselje Shuja'iya, ali sada, područje njegovog djelovanja prošireno je i na četvrti Al-Tuffah i Al-Daraj.

Odbrambena misija bataljona Beit Hanoun također je bila drugačija, te je prešla sa ofanzivnih dejstava na “operacije iza linija okupacionih snaga”.

Izvor: Al Jazeera