Zašto produženje rata u Gazi zavisi od Netanyahuovog raspoloženja?

Izraelski vojni establišment želi da produži rat, jer je njegov prestiž centralno pitanje, a želi i da obnovi imidž nepobjedivosti kod svojih neprijatelja.

Politički analitičari slažu se kako Netanyahu želi nastaviti rat u Gazi (Al Jazeera)

Eksperti i analitičari jednoglasno se slažu da izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da produži rat u pojasu Gaze što je duže moguće, usljed različitih mišljenja o količini pritiska koji američka administracija vrši na Tel Aviv da kako bi ga zaustavio.

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative Mustafa Barghouti – u intervjuu za program “Gaza… Šta dalje?” – rekao je da produžavanje rata zavisi od Netanyahuovih odluka, dok administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne obuzda izraelsku vladu, ističući da “Washington to može, ako želi, ali ne želi”.

On je istakao da Netanyahu koristi krv Palestinaca kako bi ostao na vlasti, kao i da bi ostvario izborne ciljeve, naglašavajući da je Izrael u krizi, jer nije uspio da ostvari ciljeve rata, dok su različita mišljenja doživjela kulminaciju unutar Ratnog vijeća, ističući da su izjave pojedinih članova Ratnog vijeća najbolji dokaz za to.

Istakao je da, kada bi Washington želio da zaustavi rat, “pristao bi da se donese rezolucija u Vijeću sigurnosti”, ali, on je pribjegao eskalaciji u Crvenom moru kako bi proširio sukob, opisujući ono što se dešava kao licemjerje s ciljem prikrivanja agresije bez premca u savremenom dobu.

U vezi sa vizijom Washingtona za dan nakon rata, a koja se zasniva na regionalnoj normalizaciji odnosa, sigurnosti za Izrael i državi za Palestince, Barghouti je rekao da aranžman pokazuje sve, “jer je normalizaciju iskoristio bivši američki predsjednik Donald Trump da umrtvi palestinsko pitanje, a isto to rade i Netanyahu i Biden.”

Barghouti je upitao: “Koliko hiljada nove djece mora umrijeti? I koliko je još uništenja potrebno u Gazi da bi Washington izvršio pritisak na Tel Aviv?”, naglašavajući da Netanyahu želi pobiti sve izraelske zatvorenike kako bi se riješio ovog pitanja.

Suočen sa svim ovim, Barghouti je pozvao na neophodnost dogovora o jedinstvenom palestinskom vođstvu i formiranju privremene nacionalne vlade koja će osigurati održavanje izbora s ciljem okončanja okupacije koja se suočava sa velikim ljudskim i ekonomskim gubicima, kao i globalnom blokadom i eskalacijom pokreta bojkota Izraela.

Američka frustracija

Zauzvrat, bivši diplomata američkog State Departmenta Charles Dunn smatra da Netanyahu želi da se rat nastavi mjesecima, iako Izrael nema konačnog izlaza iz njega.

Američki diplomata se nije složio s Barghoutijem, odbacujući mišljenje da Washington ne želi okončati rat, na osnovu činjenice da se Bidenova administracija svim silama trudila da spriječi širenje rata, slala poruke Iranu i upozoravala Huse.

Iako je priznao da je Washington zauzeo stav u korist Izraela, dodao je da “to ne znači da ne želi zaustaviti rat”, ukazujući na to da su Sjedinjene Američke Države zauzele tradicionalnu poziciju podrške Izraelu, a ipak pozivale za smanjenje intenziteta operacija u Pojasu Gaze, ali nisu uspjele uvjeriti Izraelce.

Istakao je da je Biden bio suočen sa velikim brojem izraelskih odbijanja njegovih prijedloga o okončanju rata, te da “nije zadovoljan odgovorima koje je od njih dobijao”, prije nego je dodao da Washington nije vršio jak pritisak na Izrael, sugerirajući da je strpljenje američke administracije počelo da se troši i da je u njenim redovima preovladao osjećaj bespomoćnosti naspram stavova Tel Aviva.

Razlozi za produženje rata

Stručnjak za izraelska pitanja Muhannad Mustafa nabrojao je razloge za Netanyahuovo insistiranje na produženju rata, uključujući i njegovu želju da ostane na političkoj sceni, a zahvaljujući izraelskoj popularnoj bazi koja i dalje želi da se rat nastavi, dodajući da izraelska ultra-desničarska vlada svoj opstanak na vlasti drži vezanim za produžavanje rata, a njegovo zaustavljanje uzročnikom njenog kraja.

Osim toga, izraelski vojni establišment želi da produži rat, jer je njegov prestiž centralno pitanje, a želi i da obnovi imidž nepobjedivosti kod svojih neprijatelja, smatra Mustafa.

Povodom dosijea zarobljenika, stručnjak za izraelska pitanja je istakao da porodice zatočenika shvataju da Netanyahu nije ozbiljan u rješavanju ovog problema, “pa su se obratili racionalnijem članu Ratnog savjeta Bennyju Gantzu”, koji je ranije kazao da ovo pitanje smatra prioritetnim.

Izvor: Al Jazeera