SAD ponovo označio jemenske Huse kao ‘globalnu terorističku’ grupu

Ovo označavanje, koje ne stupa na snagu za 30 dana, moglo bi se ukinuti ako Husi prestanu s napadima, rekli su američki zvaničnici.

U februaru 2021. američki državni sekretar Antony Blinken uklonio je Huse sa liste i kao strane terorističke organizacije i kao posebno označenih globalnih terorista (Reuters - Ilustracija)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država službeno je proglasila pobunjenički pokret Husi iz Jemena “terorističkom” organizacijom.

Washington ponovo stavlja ovu oružanu grupu na listu “posebno označenih globalnih terorista” u srijedu nakon što je SAD pokrenuo udare na lokacije Husa u Jemenu kao odgovor na napade grupe na plovila u Crvenom moru.

Husi navode kako su njihove operacije usmjerene na brodove povezane sa Izraelom, te kako će nastaviti napadati mete sve dok izraelski rat protiv Gaze ne prestane.

“Kao odgovor na ove kontinuirane prijetnje i napade, Sjedinjene Američke Države su objavile da će Ansarallah, također poznat kao pokret Husi, proglasiti posebno označenim globalnim teroristom”, naveo je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u izjavi.

Rok od 30 dana

“Ova je oznaka važan alat za sprečavanje finansiranja terorizma Husa, dalje ograničavanje njihovog pristupa finansijskim tržištima i pozivanje na odgovornost za svoje postupke.”

Određivanje ne stupa na snagu 30 dana, saopćio je Sullivan. “Ako Husi prestanu s napadima u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, SAD će odmah preispitati ovu oznaku.”

Sjedinjene Američke Države su ranije, u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, označile Huse kao stranu terorističku organizaciju uprkos oštrim prigovorima grupa za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

U februaru 2021, američki državni sekretar Antony Blinken uklonio je Huse sa liste i kao strane terorističke organizacije i kao posebno označenih globalnih terorista jer je administracija Joea Bidena nastojala olakšati dopremanje humanitarne pomoći u Jemen.

Izvor: Al Jazeera