Pakistan osudio napad Irana, tvrdi da je poginulo dvoje djece

Napad je dodatno podigao napetost u široj regiji već uzdrmanom ratom Izraela protiv Gaze i može još više narušiti odnose Irana i Pakistana koji su već dugo zategnuti.

Iran tvrdi da je u utorak u Pakistanu ciljao na baze borce sunitske grupe Jaish al-Adl (Armija pravde) koja uglavnom djeluje u Pakistanu (Reuters - Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana je najoštrije osudilo oružani napad Irana iz zraka bez presedana na pakistansku teritoriju, nazvavši ga “neisprovociranim narušavanjem” zračnog prostora Pakistana u kojem je poginulo dvoje djece, a ranjene su tri osobe.

Ministarstva vanjskih poslova Pakistana u saopštenju osuđuje napad raketama i dronovima na planinsku pokrajinu Belučistan gdje je u toku hronična, mada sporadična pobuna nacionalista protiv centralne vlasti, i ukazuje da to “kršenje suvereniteta Pakistana može imati ozbiljne posljedice”, prenosi Beta.

Napad je dodatno podigao napetost u široj regiji već uzdrmanom ratom Izraela protiv Gaze i može još više narušiti odnose Irana i Pakistana koji su već dugo zategnuti.

Nuklearni kapaciteti

Pakistan je nuklearno naoružan, a Iran nastoji da to postane.

Iran tvrdi da je u utorak u Pakistanu ciljao na baze borce sunitske grupe Jaish al-Adl (Armija pravde) koja uglavnom djeluje u Pakistanu, a bombama je napadala granične vlasti Irana i otimala policajce.

Slične napade Iran je dan ranije izveo u Siriji i Iraku. Ti napadi su odgovor Irana poslije samoubilačkog bombaškog napada početkom ove godine u Iranu gdje je sunitska grupa Islamska država Iran i Levant ubila više od 90 ljudi.

Iran odavno sumnja da je sunitski Pakistan domaćin pobunjenika koji djeluju u korist njegovog najvećeg rivala, Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije