NYT: Novi detalji o tunelima u Gazi iznenadili izraelsku vojsku

Obim, dubina i kvalitet tunela koje je izgradio Hamas zapanjili su izraelsku vojsku i zvaničnike, piše američki list.

Za izraelsku vojsku, tuneli su podzemna noćna mora i srž Hamasove sposobnosti da preživi (Reuters)

Izraelska vojska iznenađena je obimom, dubinom i kvalitetom mreže tunela ispod Gaze, procjenjujući da bi njihovo onesposobljavanje ipak moglo potrajati godinama, objavio je The New York Times.

Premda je Izrael obećao brzo uništenje Hamasa, pokazalo se da je palestinski otpor mnogo snažniji nego se vjerovalo, dok je izraelska vojska zakazala na mnogim poljima iako ima daleko savremeniju vojnu opremu, uključujući i neograničnu pomoć SAD-a.

Izraelski zvaničnici i vojnici koji su bili u tunelima – kao i sadašnji i bivši američki zvaničnici s iskustvom u regiji – kažu da su ih obim, dubina i kvalitet tunela koje je izgradio Hamas zapanjili. Čak su i neke od mašina koje je Hamas koristio za izgradnju tunela, koji se vide na snimljenim videima, iznenadili izraelsku vojsku, piše NYT.

Podzemna noćna mora

“Hamas je iskoristio vrijeme i resurse u posljednjih 15 godina da pretvori Gazu u tvrđavu”, rekao je Aaron Greenstone, bivši oficir CIA-e koji je radio na Bliskom istoku.

Hamas je mnogo uložio u tunele budući da nema resurse niti brojke za borbu protiv izraelske vojske u konvencionalnom ratu, navodi list, dodajaći da su za izraelsku vojsku ti tuneli sada postali podzemna noćna mora i srž Hamasove sposobnosti da preživi. Nedavni izraelski pokušaji rušenja tunela potapanjem morskom vodom nisu uspjeli.

Pod izgovorom da želi uništiti Hamas Izrael je od 7. oktobra prošle godine u Gazi ubio više od 24.400 ljudi, među kojima su većina žene i djeca, zbog čega se sada suočava sa potencijalnom tužbom za genocid.

Izvor: Al Jazeera